Molila bih vas objašnjenje vezano uz HPV!

Papa test upućivao je na upalu te se cervikalnim brisevima utvrdilo da je riječ o hpv-u visokog rizika(ne 16 i 18),no nije mi rečeno da imam CIN. Poslana sam na kolposkopiju te mi nije baš jasno zašto ako nema CIN-a već su samo promjene u stanicama kako kaže moj ginekolog?
Ja sam imala hpv prije 5 godina i CIN 1 ali se sve samo povuklo i sve je bilo okej do sada, je li moguće da je to taj hpv opet jer nisam imala druge partnere od tada, a nije niti moj partner. Je li moguće da sam se ja izliječila od hpv – a a on je ostao u mom partneru još uvijek te me on opet zarazio?

13.6.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

to što ste nakon HPV tipizacije bili na kolposkopiji je dobra odluka Vašeg ginekologa. Niste naveli kakav je bio  rezultat kolposkopije. Pošto lijeka protiv HPV-a nema, imunološki zdrava žena u najvećem broju slučajeva pobijedi taj virus, te se PAPA test poboljša. Dali je moguća ponovna zaraza -da! Ima ih oko stotinu genotipova. Potreban je pregled partnera  kod dermtovenerologa.Muškarcima se radi peniskopija i bris na HPV , pandan našoj kolposkopiji. Samo redovito radite Papa testove i slušajte upute ginekologa, tada  situacija neće izmaknuti kontroli.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika