Može li e.Coli izazvati bolove?

Žensko sam, 27 god. Mjesecima imam probadanje u predjelu jajnika,te žarenje po dnu stomaka koje se širi niz prepone prema mokraćnoj cijevi.Od tih bolova se nisam mogla kretati,niti sjediti 2 mjeseca.Imala sam osjećaj da će mi cijela zdjelica izgorjeti.Onda su počeli i tupi bolovi od mokraćne cijevi prema vaginalnom ulazu,kao u dubini tkiva ili čak stidnih kostiju.Kod jednog ginekologa(kod kog idem unazad 5 godina)je nadjen izmjenjen urin test trakom(povećan broj eritrocita,leukocita,proteina,nitrita..) ,te na osnovu izmjenjenog urina mi je doktorica davala u 3 kontrole nakon svako 7 dana ,sledeće: Ciprol 7 dana,3 kesice Monural praška i ukupno 23 dana pila Uvenol čaj bez prekida.Meni je sve lošije bilo.Doktorica je rekla da izmišljam bolove.Uradila sam na svoju ruku nakon svega popijenog urinokulturu i u njoj nije bilo bakterije. Zatim iz nemoći odem drugom ginekologu. Zatražim vaginalne i cervikalne briseve,jer nikad nisu radjeni i ona me odbije,jer smatra da ti brisevi nemaju veze sa mojim bolovima,te me pošalje na magnetnu rezonancu male karlice.Rezultati su : anehogena cista 31mm desno,paraovarijalna uz bešiku i uz trbušni zid (tu cistu imam 4 godine),zatim cista žutog tijela 16 mm,intramuralni miom 22mm i subserozni miom 5 mm.I nešto vode oko jajnika(pretpostavlja se fiziološke prirode).
Ja sam u medjuvremenu od porodične dr zatražila uputnicu za briseve ,u kojima je nadjena Ešerihija koli u vaginalnom brisu.
Pijem terapiju Zinnat 2×500 mg 10 dana uz vaginalete Vagilact.I konačno se osjećam bolje nakon 7 dana terapije,još uvijek osjećam pomalo probadanje u predjelu jajnika i prepona ali dosta manje.Rečeno mi je da nakon terapije pauziram 2 sedmice i uradim ponovo briseve.
Ali ono što je čudno je,što ginekolog bez obzira na moje objašnjenje da mi je lakše od terapije, zahtjeva da operišem tu cistu od 31 mm koju imam 4 godine i tvrdi da su bolovi od nje,a ne od Ešerihije.I ignoriše činjenicu da tu cistu imam 4 godine i da nikad nije ove bolove stvarala,do unazad pola godine kad su krenuli žareći bolovi koji su po mom mišljenju od Ešerihije jer mi trenutno Zinnat pomaže i konačno se mogu kretati i sjediti nakon 2 mjeseca.Zanima me ,da li Ešerihija stvarno može ovakve bolove izazvati do nepokretnosti,pošto doktorica smatra da je to samo od ciste a ne od ešerihije iako me žareći bolovi polako prolaze.Drugo pitanje je,ukoliko budem osjećala još bolove i nakon popijene terapije Zinnat od 10 dana, da li je pametno da pauziram 2 sedmice i uradim briseve ili ti bolovi znače da Ešerihija još nije izliječena i da se treba odmah nastaviti terapija bez čekanja 2 sedmice za briseve?

29.3.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

dobro je da ste napravili urinokulturu i cervikalne obriske .Preporučila bih  nakon  terapije  napraviti obriske uretre. Ima slučajevada je urinokultura sterilna a postoji infekcija u uretri ( mokraćna cijev). Termin dva tjedna uvriježen je u ginekologiji zbog nekih lijekova koji  imaju produženo djelovanje, odnosno ne izbace se iz organizma odmah nakon prestanka uzimanja lijeka već nakon nekolko dana. Tako da u mikrobiološkom laboratoriju ukoliko izoliraju uzročnika ne mogu precizno odrediti antibiogram,odnosno skupinu lijekova koji djeluju na dotičnog uzročnika.Trebali ste napraviti kompletnu krvnu sliku i CRP da se iskljući zdjelična upala. Ukoliko osjetite bolove nakon prestanka uzimanja  terapije odmah se javite svom liječniku.U gnekološkoj kirurškoj preksi  ukoliko cista perzistira duže od tri godine, planira se operativno odstraniti.

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika