Možete li mi očitati nalaze PAPA testa i 3D ultrazvuka?

Pozdrav,

Prije nekoliko dana bila sam na ginekološkom pregledu pri čemu mi je uzet PAPA test i napravljen 3D ultrazvuk (transvaginalno).
Rezultati su sljedeci:
-inspekcijski i palpacijski uredan ginekološki nalaz
– u spekulima: uredan vaginalni iscjedak
– maternica u AVF-u
– endometrij odgovara fazi menstruacijskog ciklusa, debljine 6mm
– fundalno straga tvorba nalik na manji miom promjera 1x1cm
-adneksa obostrano uredna
– nema izljeva u cavum douglasi.

Rezultate PAPE još čekam no ono što me zanima je bi li se na temelju napravljenog 3 d ultrazvuka uočila neka ozbiljnija kancerogena stanja na maternici, odnosno moze li se kroz ultravuk uociti rak ili se za to mora cekati nalaz PAPA testa? Dakle, zamima me bi li se bilo kakva ozbiljnija stanja uočila tijekom obavljenog ultrazvučnog pregleda.

Hvala na odgovoru i srdačan pozdrav

10.10.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

kod vas je vidljiv manji miom od 1 cm. To je potpuno benigna tvorba. Početna faza karcinoma vrata maternice koji se još nalazi na staničnoj razini ne može se prikazati ultrazvučnom pretragom. Mada postoje znanstvena istraživanja. Tek uznapredovale faze invazije karcinoma na vrat matrenice, vaginu, tijelo maternice i šire, mogu biti dostupne UZV pregledu. U praksi svjedočim o takvim stanjima. Kada se uzv-om dijagnosticira sumnjiva promjena, pacijente šaljemo na magnetsku rezonancu radi potvrde dijagnoze i detaljnog opisa širenja promjene na okolne strukture i limfne čvorove.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika