Možete mi objasnit što znači gestacijska vrećica nepravilnog oblika?

Otišla sam na prvi uzv sa 5 tjedan trudnoće zbog bolova u stomaku. Rečeno mi je da je gestacijska vrećica nepravilnog oblika i da imam hematom. Nemam nikakve mjere samo uzv sliku . Kontrola za tri tjedna. Možete mi objasnit što znači gestacijska vrećica nepravilnog oblika?

22.4.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

s pet jedana amenoreje( izotanak menstruacije) gestacijska vrećica je veličine oko 5 mm i povećeva se za 1-2 mm na dan. Ima kuglasti oblik sve do veličine od 10 mm, kada postaje ovoidna.

Nakon oplodnje jajne stanice koja se dešava u jajovodu, dijeli se  i odlazi u maternicu te se na jednom mjestu  implantira. Moramo razlikovati trofoblast , to je dio oplođenog jajašca  koji je važan za nastanak plodovih ovoja i posteljice i embrioblast-dijela od kojeg nastaje zametak. Trofoblast se ukopava u maternicu stvarajući posteljicu i koion, a amniom se stvara poslije petog tjedna.U tom procesu može doći do pucanja krvih žila maternice i nakupljanja krvi između maternice i plodovog ovija koriona. Ta masa krvi može prtiskati nježnu  tanku strukturu koriona pa on djeluje “nabrano” odnosno  deformira gestacijku vrećicu pa kažemo da je nepravilnog oblika. Takav subkorijalni hematom može se spontano resorbirati i nestati što se i najčešće dešava. Potrebne su redovite  ultrazvučne kontole.

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika