Nekoliko dana nakon spolnog odnosa napravila sam test za trudnoću i pozitivan je. Kako je to moguće?

Pozdrav, zadnju menstruaciju sam imala 20.6.2023.-25.6.2023., nakon toga nezasticeni odnos sa muzem 30.6. i 2.7.2023. (zelimo dijete).
4.7. i 5.7. mi je pocelo lagano smeđkasto krvarenje velicine kovanice. Nakon toga sam napravila 3 testa za trudnocu (Clear blue) koja su se pokazala pozitivnim. Vjerujem da je za trudnocu prerano, ali ne znam cemu onda pozitivni testovi.
Danas 7.7. sam primjetila tamniju mokracu i kao da ima malo krvi u njoj. Sljedeca ocekivana menstruacija bi trebala biti za 10-tak dana. Mozete li mi reci trebam li se zabrinuti i o cemu bi se moglo raditi?

17.7.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

ako su tri testa bila pozitivna, znači da je registrirana određena razina BHCG-a u vašem tijelu. BHCG je hormon trudnoće. Po datumima koje navodite odnos ste imali 11. i 13. dan ciklusa, prokrvarili ste 14. i 15. dan ciklusa, nakon čega je test bio pozitivan. Tako rano, oplođena jajna stanica se počinje dijelti i 5-6 dana se nalazi u šupljini jajovoda, odnosno maternice. Tek nakon 6 dana priljubi se uz stijenku maternice i počinje se ukopavati. To je početak stvaranja posteljice i lučenja BHCG-a. Tako da trudnoća nije iz ovog ciklusa, vjerojatno je  u pitanju trudnoća iz predhodog ciklusa. Napravite BHCG iz krvi i javite se hitno na ginekološki pregled.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika