nakon bruha, ne mogu zatrudniti. Ima li to kakve veze?

Imala sam dva puta u godini operaciju stomacne kile prvu kilu su mi uklonili ali se opet pojavila tako da su mi ovaj put stavili mrežu od operacije je prošlo 2 godine za sada sto se kile tiče nemam problema jedini problem je da već 10 meseci nemogu da zatrudnim
Dali ima to neke veze sa operacijom i mrežnom?

13.2.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

zbog smanjenjene čvrstoće  trbušne stijenke dolazi do pucanja , odnosno stvaranja otvora na trbušnoj stijenci tj.mišića  trbušne stijenke. Kroz otvor pod kožu prolaze organi trbušne šupljne. Prvi puta ste operirani šivanjem defekta stijenke, a drugi puta stavljanjem mrežice. Prilikom operacije ponovo se uspostavlja integritete trbušne stijenke , šivaju se mišići ili se postavlja mrežica,  te se koža i potkoža šivaju pojedinačnim šavovima. Prilikom te operacije ne dolazi se do jajnika , jajovoda i maternice koji se nalaze u maloj zdjelici niti je moguće da se oštete. Sintetska mrežica je dizajnira tako  da kroz nju nakon 4-6 tjedana proraste ožiljno tkivo i tek tada se postiže puna čvrstoća.

Ukoliko ne zanosite godinu dana a imate redovite i nezaštićene odnose potrebno je provjeriti dali ovulirate, potom učiniti spermiogram i ejakulat bakteriološki, obriske vrata maternice na Chlamydiu trachomatis, Mycoplasmu homonis, Ureplasmu urelyticum i aerobe. Uoliko treba, provesti terapiju i učiniti kontrone obriske vrata maternice   te potom provjeriti prohodnost jajovoda.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika