Zašto ne ostajem u drugom stanju?

 

Jucer sam bila na pregledu uzv samo jer sam papa test radila u 7mj. Imam u zadnjih par mjeseci neredovite cikluse ,radimo na drugom djetetu ali ne uspijeva jer neznam kad su tocno plodni a kad neplodno pa pokusavamo skoro svaki drugi dan od zavrsetka mjesecnice ..prema uzv .sve je uredno ali je spomenula zadebljanu sluznicu dali je to znak za pocetak mjesecnice jer moram po kalendaru dobiti ,danas/sutra ..ili je nesto dr.u pitanju

20.2.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

ukoliko ste u sredini ciklusa sluznica maternice je trolinijska , prati hormonski status i sprema se za ovulaciju od 13 do 15 dana ciklusa. Poslije ovulacije  na jajniku na kojem je rupturirao folikul stvara se žuto tijelo. U toj tvorbi proizvodi se progesteron pod utjecajem LH(luteinizurajući hormon) i nastavlja se stvaranje estradiola pod utjecajem FSH ( folikul stimulirajući hormon).Maksimalna funkcija žutog tijela je 21 dan ciklusa. Ukolikone ne dođe  do trudnoće LH održava žuto tijelo 10-14 dana. Djelovanjem progesterona sluznica meternice(endometrij) se deblja ( sekrecijska faza). Nakon toga slijedi menstruacijska faza sluznice maternice  i  dolazi do krvarenja . U tom procesu se  odbacuje endomerij najvećim djelom u prva dva dana.

Potrebno je pratiti svoje tijelo te pomoću sluzi i LH trakica odrediti dan kada nastupa ovulacija. Ukoliko se ne snalazite potrebno je učiniti folikulometriju. To je ultrazvučni pregled gdje se najčešće 11, 13 i 15 dan ciklusa promatraju jajnici te  broj, rast i razvoj folikula. Predvidi se dan kada dolazi do  ovulacije . Najbolje je za početak kombinirati te dvije metode , poslije sama možete koristiti LH trakice i saznati više o svojoj ovulaciji.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika