Kolika je šansa da sam trudna?

Imala sam odnos s dečkom tijekom cega je pukao kondom i tekućina se izlila u mene. Kada računam taman se desilo na moje plodne dane. Kolika je šansa za trudnoću i kada najranije mogu napraviti test?
Kada se najranije javljaju simptomi?
Par dana nakon odnosa primjećujem samo malo jace bolove u donjem dijelu trbuha Vise kao nadutost.

21.2.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštvana,

kvaliteta  i pouzdanost kučnih testova razlikuje se ovsno o proizvođaču. Oni kvalitetniji  mogu se upotrijebitii 5 dana prije očekivanog početka mjesečnice. Pouzdanost takvih testova je 99 %. Ukoliko  je test negativan možete ga ponoviti za nekoliko dana. Preporučljivo je sačekati izostanak menstuacije pa tek tada napraviti test.

Najpouzdaniji postupak je vađenje krvi i određivane BHCG-a ( humani korionski gonadotropin).Taj hormon trudnoće počinje se lučiti odmah nakon implantacije oplođenog jajašca, zbog početka stvaranja posteljice i  detektira se u serumu trudnice .Rezultat se smatra pozitivnim ukoliko je razina BHCG-a u serunu postigla vrijednost od 5 jedinica ( 5 IU/L). Uoliko je BHCG prisutan u serumu  rezultat iz laboratorija se čeka oko dva sata zbog postupka razrjeđivanja i određivanja točne koncentracije izražene u brojkama (internacionalne jedinice). Ako je rezultat negativan nalaz je brzo gotov.

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika