Kako znati kada je ovulacija pogodna za začeće?

Lp. Ovo su moje mjesečnice unutar 7 mjeseci…

16.08
22.09
23.10
19.11
18.12
16.01
10.02
Da naglasim imam 23 godine…mjesecnice su svaki mjesec redovne ali nisu skolske tipa da dolaze svakih 28 ili 30 dana .
Od 10 mjeseca otkad sam i poželjala ostati trudna prije toga je sve bilo dobro…nikako da mi se pojavi ona ovulacijska sluz msm imam je dosta, ali ne ona rastezljiva kakva bi navodno trebala biti …

bila sam na pregledu sve je u najboljem redu papa test, jajnici takoder, radila sam i krioterapiju prije godinu dana nakon toga opet pregled sve u redu..po kalendaru kada bi mi navodono trebala biti ovulacija imala sam odnose i nista od trudnoce, cak sam i trakice koristila nikad plodni dani da mi se pokazu….

zanima me ako sam zadnju mjesecnicu imala 10.02 i imala nezasticen odnos 20 i 21.02 kolika je vjerovatnos trudnoce… opet kazem sluzi je bilo ali ne one rastezljive ….i sto savjetujete za tu ovulaciju da je pospješim a da je u slobodnoj prodaji…..jer odlazak ginekologu trenutno mi je zadnja opcija ….Veliko HVALA na odvojenom vremenu i savjetu…

5.3.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana ,

preporučila bih kombinaciju Billingsove metode sa upotrebom LH trakica. Bilo bi uputno bar jedan ciklus  pratiti sazrijevanje folikula ultrazvukom ( folikulometrija).Te metode zajedno daju dobre rezultate. Bilnigsova metoda zasniva se na promatranju sastava izgleda i konzistencije sluzi. Sluz  je ovisna o hormonu estrogenu , te  iza menstruacije  tijekom prvih 4 – 5 dana, stidnica je suha, a sluz nedostaje zbog niske razine estrogena. To su suhi dani. Zatim nastupa  rana preovulacijska faza (9. – 10. dan ciklusa), kada razina estrogena lagano raste. Sluz se pojavljuje oskudno, zamućena je, žućkaste boje i ljepljive konzistencije .U vrijeme ovulacije – vlažni dani, raste količina sluzi koja je prozirna, veoma rastezljiva i konzistencije bjelanjka jajeta. U ovo vrijeme je razina estrogena vrlo visoka i  traje 2 – 3 dana . Postovulacijska faza je obilježena  laganim porastom razine progesterona, zbog čega se smanjuje količina sluzi koja postaje zamućena i ljepljiva . Zatim  slijedi premenstruacijska faza i  dolazi do  daljnjeg  smanjenjenja količine sluzi koja ponovno postaje prozirna, katkada vodenaste konzistencije. Na raspolaganjuVam je i kalendarska ili Ogino Knausova . Ogino   metoda   tvrdi da ovulacija nastupa 12-16 , odnosno 12-19 dana prije početka slijedeće menstuacije. Knausova metoda tvrdi da se ovulacija javlja uvijek 15 danaprije manstuacijskog krvarenje , plodno razdoblje nastupa tri dana prije  i jedan dan nakon ovulacije. Na rapolaganju je i  metoda  mjerenja bazalne temperature koja  podrazumijeva svakodnevno mjerenje tjelesne temperature.Porast razine  progesterona neposredno nakon ovulacije povisiti će tjelesnu temperaturu za 0.5 do 1.0 °C , ona će ostati tako povišena tijekom cijele druge polovice ovulacijskog ciklusa. Plodno razdoblje obuhvaća 4 dana prije ovulacije i 3 dana poslije ovulacije.

Bilo bi dobro sva ta zapažanja zabilježiti u  tablice i pratiti tijek događanja, te pokušati odgonetnuti  kada je ovulacija uz naravno redovite odnose.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika