Imam problem sa menstruacijskim ciklusom, molim vas savjet!

Zanima me u vezi mog menstrualnog ciklusa informacija
Znači, problem sa mojim menstrualnim cirkusom imam već problema otprije, i to većinom sa neredovitim menstrualnim ciklusima, znači moj menstrualni ciklus većinom znade trajati 7 dana, a dobivam svako 28 dana menstruaciju, i to većinom budu obilne količine izljeva i znade me nekad boljeti trbuh za vrijeme menstruacije. A isto tako i u vezi vaginalno pražnjenje, imam problem, taj šta mi je svaki put drukčije konzistencije, ustvari kremaste konzistencije vaginalno pražnjenje, i bilo je svjetlosmečkaste boje i malo blažeg mirisa, a prije toga mi je ljepljive konzistencije vaginalno pražnjenje. Zanima me šta to može biti i od čega, molim vas dali mi vi možete reći o čemu se radi tu

 

7.2.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana, Vaša menstruacija dolazi svakih 28 dana, ona je redovita. Navodite trajanje krvarenja sedam dana, što je u redu, pogotovo, ako takav ritam traje godinama. Često znam reći da je žena   „hormonsko biće“ pa tako naši ciklusi nisu isti sa 16 godina, prije poroda, poslije poroda, u četrdesetim ili pedesetim godinama života .

Niste naveli podatke o sebi i o svom zdravlju. To što se žalite na bol koja se javlja prilikom menstruacije (dismenoreja), ne mora biti povezana niti sa jednim patološkim procesom u zdjelici. Mnoge žene se žale na bolne menstuacije, kod mladih djevojaka čak i 60 do 72 %.

Bolovi nastaju zbog kontrakcije mišićnih niti maternice uzrokvanih prostaglandinima koji se stvaraju u sluznici maternice koja počinje krvariti. Osim prirodnog procesa bolnu menstruaciju kao i obilnije krvarenje mogu uzrokovati polipi sluznice maternice, adenomioza, submukozni ili intramuralni miomi, endometrioza i zdjelična upalna bolest. Količina krvi u svakom ciklusu nije uvijek ista, računa se da žena prilikom normalne manstuacije izgubi oko 60 ml krvi. Gubitak veći od 80 ml je nenornalan (više od 8 kvalitetnih predložaka na dan). Menstualna krv nebi trebala imati ugruške.

Preporučam napraviti ultrazvuk kod vašeg ginekologa.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika