Koliko su česti pregledi kod humane reprodukcije?

Ja i dragi već godinu dana pokusavamo imati bebu,ali ne ide nikako. Sada me je ginekolog poslao vadit krv za hormone. spermiogram je uredan, to ne trebamo dalje ništa. Dali tko zna što slijedi dalje poslije nalaza hormona, koje pretrage ste vi još morali raditi? On nam je rekao da poslije toga treba ici na humanu reprodukciju, kakve su pretrage koliko cesto se treba ici?

7.2.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Prije odlaska u centar za potpomognutu reprodukciju potrebno je snimiti postojeću situaciju oba partnera.  Da krenem od supruga; potrebno je odrediti spermiogram i ejakulat bakteriološki a ukoliko ima problema onda urološki i androloški pregled.

Kod žene treba učiniti ginekološki i ultrazvučni pregled te Papa test. Potom je potrebno uzeti cervikalne obriske (obrisak vrata maternice) na Chlamydiu trachomatis, Ureaplasmu spp., Mycoplasmu hominis i bakteriološki aerobno. Ukoliko je prisuna infekcija mora se provesti liječenje po antibiogramu oba partnera i nakon provedene terpije učiniti kontrolne obriske.

Potom se mora vidjeti dali žena ovulira. Ima mnogo prirodnih metoda, no najednostavnija je  folikulometrija. Folikulometrijom se ultrazvukom prati rast folikula u jajnicima 11.ti, 13.ti i 15.ti dan ciklusa gdje se točno vidi dali ima folikula, kojim intenzitetom rastu, da li ima ovulacije i koji je dan ovulacija. Prema tim podatcima se planira spolni odnos. Ovulacija se još može pratiti i LH trakicama, koje prate najveću koncentraciju LH hormona u krvi koji uzrokuje ovulaciju. To su trakice na koje se nanosi mokraća u kojoj se nalazi LH hormon koji se izlučuje putem bubrega. Imamo i mogučnost promatranja cervikalne sluzi (Bilingsova metoda) i mjerenje tjelesne temparature.

Ukoliko do trudnoće ne dolazi potrebnije ispitati prohodnost jajovoda, ultrazvučnom ili radiološkom metodom. Potom dolazi na red hormonski status. Posla je puno.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika