Menstruacija mi kasni mjesec dana, jesam li ipak trudna?

 

Menstruacija mi kasni tocno 1 mj. ,bila sam kod gin na pregledu jer sam imala mucnine i bolove u grudima ,i prvi put je rekla da se vidi mala trudnoca,drugi put kao nista se ne vidi a maternica je kao da je trudnoca ,sumlja na van maternicnu. Poslala me da idem vaditi betu ,isla sam po savjet drugog gin . On je reko po slici da bi trrbala dobiti menst kroz 5,6 dana .. a prva gin kaze kroz 14 dana . Beta hcg je 1,30 .. kazu nije trudnoca . Prije 3 dana mi je bila naznaka kao da vu prokrvarit malo se cak i vidjelo krv.. i poslje vise nista . A grudi mr bole uzasno ne prestano . Tada kada sam isla po savjet drugog bilo je kao 2 tj. Kako nisam imala menst. ,ali sada nemam vise mucnina. Dal postoji mogucnost da sam ipak trudna i da mozda bude sve kako treba ? Hvala lp

9.2.2022

Odgovara

---

Poštovana,

nakon izostanka menstruacije ispravan postupak je pregled ginekologa i test na trudnoću. Trudnoća se najbrže  može ustanoviti kućnim testom koji je vrlo osjetljiv. On detektira prisutnost hormona trudnoće – humanog korionskog gonadotropina u mokraći. Ukoliko je on pozitivan, trudnoća je prisutna. Kućni testovi na trudnoću su dobri i vrlo osjetljivi no u nekim rijetkim slučajevima mogu biti lažno pozitivni. Ukoliko je prisutna dilema ili je potrebna još jedna potvrda trudnoće uputno je odrediti koncentraciju humanog korionskog gonadotropina u krvi. Iz Vašeg upita vidim da je vrijednost bila 1,30IU/L, što znači da je test negativan. Pozitivan test je vrijednost veća od 5 IU/L.

Kod sumnje na vanmaterničnu trudnoću potrebno je prvo konstatirati trudnoću, imati određene simptome, potom nizom ultrazvučnih pregleda, ginekoloških pregleda i određivanja BHCG-a svaka 2 dana, vidjeti radi li se  se uistinu o vanmaterničnoj trudnoći. Takvu situaciju u suradnji sa pacijenticom dijagnosticira ginekolog te određuje slijed i tempo određenih pretraga.

Ako se bolovi i napetost u grudima javljaju ciklički (vezani za menstrualni ciklus), najčešće su posljedica povećane razine estrogena u odnosu na razinu progesterona u smislu premenstrualnog sindroma – PMS. Ukoliko krvarenje ne nastupi prirodno, ginekolog može prepisati tablete sa progesteronom kroz osam do deset dana. Ako nakon krvarenja ne prestanu bolovi u grudima, potreban je ultrazvučni pregled, a ovisno o dobi i mamografija.

 

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika