Jesam li zatrudnila?

Uzimala sam skoro godinu dana kontracepcijske pilule. Prestala sam ih uzimati. Mesec posle toga, dobila sam menstruaciju normalno ( Ciklus mi traje 28 dana). Zadnja menstracija mi je bila 24.12.2021.
Danas sam imala jake bolove u stomaku, baš kao kada treba da dobijem ( to je bio i jedan od razloga, zašto sam se odlučila na antibaby pilule), ali ne krvarim. Imali smo zaštićene i ne zaštićene odnose. Ali i kod ne zaštićenih odnosa, bili smo pažljivi.
Moje pitanje je, da li je normalno da se tako nešto dešava? Mislim da ne postoji mogućnost da sam zatrudnela.

12.2.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

navodite da ste zbog bolnih menstuacija ( dismenoreja) donijeli odluku o uzimanju oralne hormonske  kontracepcije (anti baby pills). Primarna dismenoreja (bolna menstruacija) je bol koja se javlja prilikom menstruacije i nije povezana sa patološkim procesima u zdjelici. Učestalost takvog stanja javlja se čak do 60% mladih djevojaka. Zašto se javlja bol? U sluznici matenice pred samu menstruaciju stvaraju se prostaglandini, to su spojevi  koji imaju učinak nalik hormonima i uzrokuju grčeve u maternici (kontrakciju mišića maternice) i povečanu osjetljivost na bol. Osim oralne hormosnske kontracepcije za smanjenje boli pomaže uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova kao što su ibuprofen, ketoprofen, naproksen. Oni se ne ordiniraju kod čira na želucu i kod prosjetljivosti na dati lijek. Prestankom  uzimanja tableta za kontracepciju simptomi bolnih menstuacija se mogu vratiti. Ukoliko mislite da ste trudni porebno je nakon izostanka menstruacije napraviti test na trudnoću.

Imamo i takozvanu sekundarnu dismenoreju,to je bol koja može biti povezana sa mnogim patološkim stanjima kao što je endometrioza, polipi endometrija, adenomioza, submukozni miomi, cervikalna stenoza ili zdjelična upalna bolest.

Ukoliko bol ne prestaje potreban je pregled ginekologa.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika