Peckanje rodnice – molim Vas savjet

Poštovani, imam 30 godina.Nemam zdravstvenih problema i ne pijem nikakve lijekove niti kontraceptive. Ne pijem alkohol i ne pusim. Imam normalnu kilazu( 168 i 57 kg), te se zdravo hranim. Nerotkinja sam. Prije od prilike godinu dana, pojavilo mi se jako peckanje rodnice, peckanje i zarenje pri mokrenju i za vrijeme odnosa. Sve laganim peckanjem koje nakon par dana postaje bolno i jako.Bila sam kod ginekologice, napravila papatest i rekla mi ke da imam malu upalu, nije rekla o cemu se tocno radi, te mi pripisala antibiotik( sumamed), vaginalete i antibiotik u kremi. Medjutim problem se nije rijesio.meni se simptomi stalno vracaju,a doktorica mi iz nova daje antibiotik. I tako vec nekoliko puta.
Smetnje kao sto su iscjedak i neugodan miris nemam. Iskljucivo zarenje i peckanj koje postaje tesko podnosljivo toliko da moram popiti nesto za bolove da bar malo smanjim.
Imam stalnog partnera, koji nema nikakve smetnje, bio je urologu na pregled napravio analizu mokrace i krvi, sve je u redu. Takodjer sam ja napravila analizu mokrace( urinokiltura) da bi se izbacila mogucnost upale mjehura i kks koja je takodjer u redu.
Molim vas za savjet jer vise ne znam kako da to rijesim.
Lp

17.7.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

vjerujem da je takva situacija vrlo neugodna i da loše djeluje na kvalitetu života. Uretritis, odnosno upalu donjeg dijela uretre mogu uzrokovat gljivice, trihomonas i gonokoki. Navedeni mikroorganizmi uslijed maceracije i češanja mogu oštetiti kožu oko uretre tako da se javlja osjećaj pečenja prilikom i nakon mokrenja. Urinokultura u ovakvim slučajevima može biti uredna . Potrebno je napraviti obriske uretre i vrata materice na Chlamydiu trachomatis, Ureplasmu spp/ Mycoplasmu ghominis i bakt. Posebno postoje tekuće podloge za Trichomonas vaginalis koje u roku od 1/2 sata moraju biti u mikrobiološkom laboratoriju. Nakon uzimanja obrisaka, ukoliko se izolira mikroorganizam, u nalazu je naveden antibiogram, tj. popis antibiotika koji ciljano djeluju na dati patogen. Nakon provedene terapije, obrisak se mora ponoviti radi uvida u izlječenje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika