Penicili i trudnoća – molim mišljenje

Poštovani,

Imam pitanje vezano za trudnoću.

Naime već godinu dana imam odnose sa partnerom sa zaštitom i nedavno smo počeli pričati o tome kako bi željeli imati dijete.

Parter mi je priznao da je prije dvije godine, što je bio godinu dana prije nego što smo se upoznali bio zarazen sifilisom, ali da je primio više doza penicilina i da mu je doktor rekao kako je sada izlječen, iako su se dugo mučili sa njegovim izlječenjem. Zapravo primio je tri puta po tri doze penicilina u razdoblju od dvije godine, te čak i intravenoznu terapiju 21 dan.

Kada napravi brzi test na sifilis uvijek ispadne pozitivan, ali kada napravi detaljnije analize ispadne negativan, samo mu je titar dosta povišen, što je doktor protumačio da su to antitjela, te su radili na tome da smanje te vrijednost, te je zbog tog primio još jednu dozu penicilina prije tri i pol mjeseca.

Kada sam to doznala malo sam se prepala da li da imam odnose bez zaštite sa partnerom koji je to prebolio, te da li je sigurno imati dijete. Strah me obzirom da je to imao i prebolio da li se nešto može prenjeti na mene ili naše dijete?

Ako je lječen s većim dozama penicilina da li to može ostaviti negativan trag na plod?

Hvala unaprijed na Vašem vremenu.

Srdačan pozdrav!

22.5.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

ako je partner prebolio sifilis, vjerojatno više nije zarazan. Niste naveli koja protutijela su pozitivna, no ako su pozitivna iz grupe IgG-onda je to znak preboljenja. Ako su u pitanju protutijela iz grupe IgM onda je to znak svježe infekcije. Postoje dijagrami rasta i pada protutijela, te njihovo tumačenje. Svakako bih savjetovala potražiti mišljenje od liječnika infektologa koji liječi Vašeg partnera. Pošto je upoznat sa detaljima i dinamikom rasta protutijela najbolje će Vam dati preporuku. Doze penicilina koji je primio Vaš partner su se metabolizirale i izašle iz tijela, te ne mogu utjecati na eventualnu trudnoću.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika