Preporuka strogog mirovanja u trudnoći – molim mišljenje

Pozdrav, imam pitanje vezano uz preporuku strogog mirovanja u trudnoci.
Trudna sam 12 tjedana tocno, znaci usla sam u 13. tjedan.
Sa prvim pregledom koji je obavljen 12.9. malo prije ulaska u 7. tjedan otvorene su mi komplikacije u trudnoci i na nalazu mi je pisalo da se preporuca strogo mirovanje.
Nema nikakvog hematom, na oba pregleda mi je receno da je sve uredu, nemam prejake mucnine ali sam u pocetku imala pritisak nalik menstrualnom te kada sam to slimenula doktorici ona mi je prepisala utrogestane oralno i otvorila komplikacije.
Kao sto sam spomenula danas sam bila na kontroli i receno mi je da je sve uredu ali da preventive radi nastavim piti utrogestan. Nije mi spomenula strogo mirovanje, zapravo na moj komentar da me od lezanja bole leda receno mi je da lagano secem i krecem se ali u trudnickoj knjizi mi pise preporuka strogo mirovanje. Da li je to napisano zbog otvorenih komplikacija ili da stvarno strogo mirujem?

24.10.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

ako je propisano bolovanje na temelju komplikacija  u trudnoći, onda u trudničkoj knjižici mora biti naznačeno strogo mirovanje. Navedeni preparati koriste maternici jer je relaksiraju. Možda bi bila bolja vaginalna aplikacija lijeka. Zaista ne mogu komentirati preporuke Vaše liječnice. Vrlo je brižna i sigurno vam je dala preporuke iz uvjerenja da Vam to zaista treba. Strogo mirovanje se predviđa kod nekih akutnih stanja, pošto kod Vas to nije u pitanju , sigurno možete i malo prohodati.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika