Smijem li imati normalni spolni odnos s partnerom kroz sve mjesece trudnoće?

Poštovanje,

Dobar dan, zadnja ovulacija mi je bila 29.1.2023. Te sam preko testova utvrdila da sam trudna. Imam 20 godina i neman iskustva. Prvi termin u ginekologa sam dobila za dva mjeseca, ali iman neka pitanja za koja bih Vam bila zahvalna ako možete odgovoriti. Smijem li imati normalni spolni odnos s partnerom kroz sve mjesece trudnoće? Smijem li biti u prostorijama gdje su drugi pušači? Postoji li hrana koju ne smijem konzumirati (navodno sushi, meki sir i slično)? Smijem li spavati na trbuhu?

Unaprijed hvala i ugodan ostatak dana.

7.3.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

što se tiče prehrane osnovno pravilo je ne jesti za dvoje. Potrebno je pripaziti kod konzumacije jaja. Preporuka je jaje skuhati na tvrdo, dobro ispeći kajganu i jaje na oko. Opasnost konzumacije mekano kuhanih jaja, mekanih kajgana i jaja na oko  jest infekcija Salmonelom (ako je jaje inficirano). Preporuka je dobro termički obraditi jaje. Isto ne bi trebalo konzumirati kolače koji sadrže nekuhane kreme od jaja. Ne treba jesti tunu iz konzerve koja može sadržavati povećanu koncetraciju žive u svom mesu. Ne treba konzumirati sireve, vrhnja i mlijeko sa placa, odnosno od neprovjerenih proizvođača. Najbolje je konzumirati mliječne proizvode od proizvođača koji imaju deklaraciju proizvoda i redovite mikrobiološke kontrole tijekom  proizvodnje i finalnih proizvoda. Nekontrolirani mliječni proizvodi mogu sadržavati bakteriju Listeriju koja može izazvati spontani pobačaj.

Ne bi trebalo konzumirati termički neobrađenu ribu  zbog moguće kontaminacije ribljim trakavicama (sushi, sushimi). Termičkom obradom se navedeni nametnici unište. Nije preporučljivo jesti sirovo i krvavo meso zbog  mogućeg postojanja Toxoplazme. Meso treba dobro termički obraditi.

Za spolni odnos budete vidjeli, ako trudnoća bude uredna nema zapreka. No ipak pripazite. Pušenje i dim cigareta strogo izbjegavajte.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika