Što preporučujete, lasersko uklanjanje ili krioterapiju?

Poštovani!
Voljela bih da čujem Vaše mišljenje. Naime, ranicu na grliću imam već nekih 7 godina,te kako stvara konstantne upale,to je ginekolog predložio uklanjanje ranice, sa čime se ja slažem. Ono što me buni je metoda uklanjanja-jedan doktor je predložio lasersko spaljivanje, dok je drugi predložio krioterapiju.
Možete li mi reći koji je Vas načelni stav po ovom pitanju, i koju metodu preporučujete pacijenticama kada se radi o uklanjanju ranice?

Zahvaljujem Vam se unaprijed!

18.10.2021

Odgovara

prim.dr.sc. Vesna Stepanić, dr.med., spec. ginekologije i opstetricije, subspec. ginekološke onkologije

Zahvaljujem Vam na pitanju. “Ranica” nije dijagnoza, nego uvriježen laički naziv za – više toga. Zato bi drugi/treći (svaki) ginekolog trebao osobno vidjeti medicinsku dokumentaciju, temeljem čega bi (iza razgovora i pregleda) predložio postupanje. Načelno o postupanju kod lošeg citološkog, PAPA-nalaza, možete pročitati u više tekstova u Ginekološkoj kolumni. Važno je uočiti kako je prije bilo kakvog postupanja, pogotovo invazivnog zahvata, potrebno napraviti temeljne pretrage, u konkretnom slučaju i PAPA-test. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Čuvajte se i svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika