Biopsija vrata maternice ( cerviksa )

Što je zapravo biopsija cerviksa ? To je metoda uzimanja uzoraka tkiva cerviksa  koji se šalju na patohistološku analizu. Dobiveni uzorci tkiva se pohranjuj u fiksativno sredstvo ( formalin) koji stabilizira  tkivo i sprečava propadanje. Tako dobiveni uzorci tkiva  zaprimaju se na patologiji gdje se režu specijalnim aparatima na tanke slojeve  koji se boje hematoksilinom i eozinom . Tako pripremljen preparat tkiva nalazi se na predmetnom stakalcu.Takvo standardno bojanje može se nadopuniti biokemijskim ili imunohistokemijskim metodama ukoliko za takvo nešto ima potrebe. Sada su uzorci tkiva spremni za detaljnu analizu pod mikroskopom koju vrši liječnik  specijalist- patolog. On analizira histološke preparate  i postavlja dijagnozu koju u pisanom obliku šalje nadležnom ginekologu ( PHD nalaz). O tom nalazu ovisi  procjena i planiranje  o daljnjim medicinskim postupcima , procedurama i planovima za  liječenje.

Kada se vrši biopsija vrata maternice ?

-kada je promjena na vratu maternice očigledna, biopsija se može učiniti i bez kolposkopskog nadzora.

-nakon kolposkopskog nalaza koji sugerira daljnju obradu tkiva. Na kolposkopiju se upućuje nalaz Papa testa koji uključuje:

*abnormalne skvamozne stanice (ASC, ASC-US, ASC-H,ne može se isključiti invazija)

*skvamozne intraepitelne lezije (SIL),- SIL niskog stupnja, CIN 1

                                                                – SIL visokog stupnja, CIN 2, CIN 3, početna invazija se ne može                                 

                                                                   Isključiti, plus promjene povezane sa HPV

                                                                 -pločasti karcinom

*atipične glandularne stanice (AGC)-nespecificirane (AGC-NOS)

                                                                -vjerojatno neoplastična lezija(AGC-neoplatične)

*adenokarcinom in situ (AIS)

*adenokarcinom

*atipične stanice neodređenog značenja

*druge  maligne neoplazme

Koliko vrsta biopsija vrata maternice  razlikujemo ?

Ovisno o načinu, uzroku i cilju uzimanja biptata ralikujemo nekoliko vrsta biopsija. Cilj biopsije je uzeti površinski sloj tkiva  koji obuhvaća epitel i stromu ispod epitela. Zahvat se izvodi ambulantno. Razlikujemo:

-„ PUNCH “ BIOPSIJA koja se izvodi vrlo oštrim malim kliještima (Eppendferova ili Schumacherova kliješta). Biopsija nije bolna pogotovo ako se mjesto biopsije  prethodno infiltrira analgetikom. Krvarenje  iz mjesta biopsije se zaustavlja premazivanjem Monselovom otopinom i stavljenjem kompresivnog tampona. Uzorak tkiva koji se dobije ovom metodom naziva se bioptat.

-LETZ BIOPSIJA (Loop Electrosurgical resection od Transformation Zone) gdje se rabi električna omčica za uzimanje uzoraka vrata maternice kao i uklanjanje cjelokupne  transformacijske zone.Tkivo se odstranjuje niskovoltažnom električnom omčicom, pri čemu na rezu tkiva istodobno dolazi i do zatvaranja krvnih žila, pa je LETZ tehnika poštednija u odnosu na klasični postupak biopsije. Uzorak tkiva koji se dobijeomo ovom metodom naziva se  bioptat.

-EKSCIZIJA SKALPELOM , gdje se sa oštrim nožem ostrani dio tkiva vrata meternice .Pojam ekscizija znači da se kolposkopski vidljiva lezija u cijelosti ukloni i šalje na PHD analizu. Uzorak tkiva koji se dobije ovom metodom naziva se ekscizat.

-EKSKOHLEACIJA ILI ENDOCERVIKALNA KIRETAŽA, pričemu se kohleom ( mala žličica) ili malom endocervikalnom kiretom postruže endocervikalni kanal ( kanal vrata maternice). Dobiveni materijal naziva se  ekskohleat i  šalje se  patohistološku analizu.

-KONIZACIJA je dijagnostička i terapijska metoda uzimanja uzoraka tkiva.To je kiturški zahvat pri kojem se izrezuje konus na vratu maternice čija je baza na vratu maternice a vrh u endocervikalnom kanalu. Razlikujemo konizacuju nožem (skalpelom) koja se vrši u kratkotrajnoj općoj anesteziji. Nakon izrezivanja konusa površina rane se se spaljuje (elektrokauterizacija) radi zaustavljanja krvarenja, ako to ne uspije postave se šavi. Njih nije potrebno vaditi budući da se sami otope ( resorbiraju) nakon što rana zaraste. Postoji laserka konizacija koja umjesto noža koristi lasersku zraku. Rabi se i takozvana LLETZ  konizacija ( Large Loop Excision of the Transformation zone ) koja zapravo upotrebljava električnu omču velikog promjera koja u jednom aktu široko i duboko odstrani tkivo vrata maternice u obliku konusa. Princip rada se temelji na monopolarnoj niskovoltažnoj visokoferkventnoj izmjeničnoj struji ,rabi se miješana struja koja istovremeno reže i koagulira, tako da je regulacija krvarenja izvrsna. Uzorak koji dobijemo od navedenih metoda i koji se šalje na patohistološku analizu zove se konizat.

-AMPUTACIJA SKALPELOM je kirurška metoda kojom se potpuno ili djelomično uklanja vrat maternice. Taj zahvat se koristi gotovo uvijek u terapijske svrhe. Oznaka za dobiveni materijal je amputirani cerviks.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Ginekologija

Kasni mi menstruacije – iz kojeg je to razloga?

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 6. dio

VULVOVAGINALNA ATROFIJA I PROBIOTICI Ulaskom žene u perimenopauzu smanjuje se funkcija jajnika. U postmenopauzi dolazi do pada razine steroidnih hormona, estrogena ali i androgena. U rodnici, mokraćnoj cijevi, mjehuru i mišićima dna zdjelice nalaze se estrogenski receptori tako da su ti organi vrlo osjetljivi na razinu hormona estrogena. Epitel (sluznica) tih organa u postmenopauzi postaje […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 4. dio

Učinak probiotika na zdravlje ženskog reproduktivnog sustava još je uvijek predmet brojnih istraživanja i u neku ruku kontraverzan. U rodnici obitava 17 do 30 različitih vrsta bakterija. Njihova je normalna koncentracija 10 na 8 do 10 na 9 kolonija i 1 ml vaginalnog iscjetka.  Najpoželjniji mikroorganizam je Lactobacillus (Lactobacillus vaginalis). Žene koje gledaju i čitaju svoje PAPA testove […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 3. dio

Bifidobakterije su povezane s pozitivnim učincima na zdravlje u probavnom sustavu, uključujući poboljšanu probavu laktoze. Ovaj probiotik također može spriječiti ili smanjiti proljev i može smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva. Također blagotvorno utiču na razinu lipida. B. breve, B. longum subsp. infantis, B. bifidum i B. longum su najčešće bifidobakterije kod dojenčadi. Novorođenčad koja dobiva […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 2. dio

Poslije upoznavanja osnovnih pojmova u ovom novom području znanosti, a da bi mogli bolje razumjeti događanja u mikrobiomu ljudskog organizma moramo razlikovati PREBIOTIKE i PROBIOTIKE. ŠTO SU PREBIOTICI ? Postoji više definicija, znanstvenih i manje znanstvenih objašnjenja. No osnovno je što moramo znati je da su PREbiotici hrana za PRObiotike. Da bi probiotici obavljali svoje […]

Ginekologija

Ciste na grliću maternice – je li to jako opasno?

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – Osnovni pojmovi – 1. dio

Što je mikrobiota tijela? Ljudsko tijelo sadrži mnoge mikroorganizme, uključujući veliki broj bakterija, virusa, gljivica i praživotinja, koji se nazivaju mikrobiota, koje žive u ili na ljudskom tijelu. U usporedbi s brojem stanica koje čine ljudsko tijelo, utvrđeno je da je broj mikrobiote mnogo veći. Ljudska bića su holobionti, tj.bića koje se sastoje od drugih bića […]