Što ukazuje UZV?

Poštovani!
Imam 26 god. Zadnja mestruacija 13.12. Izvršen pobacaj taletama 17.2. krvarenje trajalo 7-8 dana, te poslije do pregreda smeckasto iscjedak koji je bio uglavnom u maloj kolicini. Kontrola ultrazvuka 09.03. te u papiru pise u materištu hiperehogeni odjek u fendusu 12×9 mm bez značajnijeg protoka u CD-u, te se odlucio da me pregleda, da otvorena nisam da bi mogli na ciscenje, al u meduvremenu se predomislio te reko da doci na ultrazvuk za 2 tj,te u slucaju krvarenja doci na odjel,te cudno da ne krvarim. Napomenula iscjedak ujutro i uvecer u malim kolicinama.
Medutim nakon kontrole iscjedak nestaje na 3 dana te nakon 3 dana navecer opet u malim kolicinama se javlja. Pa prestaje na 2-3 dana te se opet javlja ujutro u malim kolicinama ( smeđe proziran) te bez ikakvih bolova.

Sto znaci ocitani ultrazvuk.?
Dali imam razloga za brigu.?
Zasto se javlja taj iscjedak.?
Kako izracunat sljedecu menstruaciju.?

27.3.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

hiperehogeni odjeku fundalnom (gornjem) dijelu materične šupljine, u vašem slučaju mogao bi značiti ostatni dio sadržaja trudnoće (posteljice). Protok (kolor dopler) ili je prisutan ili ga nema. Pretpostavljam da – bez značajnijeg protoka – znači da je oskudan ili jedva vidljiv. Vaš ginekolog se odlučio na kontrolu za 2 tjedna  i ispravno je postupio. Takva vrsta medikamentoznog prekida trudnoće ima svoje protokole za kontrole i za eventualnu kiretažu ukoliko se ustanove zaostali dijelovi posteljice (rezidua). Hiperehogeni odjek u kavumu može  značiti i polip sluznice maternice. No, to bude procijenio Vaš ginekolog na slijedećem pregledu.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika