Tomboembolija i trudnoća – molim Vas mišljenje

Poštovani,
u 19. sam tjednu trudnoće (19+2) koja je u potpunosti uredna i imam 29 godina, no kako mi je djed po ocu bio sklon tromboemboliji, a otac je prije 7 godina imao duboku vensku trombozu, u dogovoru sa svojim ginekologom izvadila sam faktore trombofilije te MTHFR (C6775T) za koji sam heterozigot i PAI-1 (4G/5G) za koji sam homozigot 4G zbog čega imam povećan rizik za tromboembolijske incidente.
Ginekolog mi je savjetovao da krenem s terapijom acetilsalicilnom kiselinom 100 mg jednom dnevno, unatoč tome što nije naišao na eksplicitne znanstvene studije koje koncizno naglašavaju da je takva prevencija potrebna kod žena koje posjeduju genotip PAI-1 nalik mome.
Budući da sam magistra farmacije, proučila sam dodatno indikacije za ASK i uočila u SmPC-u navod koji kaže da: Tijekom prvog i drugog trimestra ASK se smije prepisivati samo ako postoji jasna indikacija. Primjena ASK tijekom trećeg trimestra je kontraindicirana. Dostupni su nekonzistentni podaci iz epidemioloških studija koji se odnose na povezanost između unosa ASK tijekom rane trudnoće i povišenog rizika za malformacije (rascjep nepca, srčane malformacije).
Sukladno navedenome, a uz činjenicu da moja indikacija nije jasna, molim Vas mišljenje o riziku kojem bih izložila svoje dijete s terapijom ASK-om te kakav bi učinak navedena terapija imala na daljnji tijek trudnoće ako ju pijem kroz 2., a prekinem u 3. trimestru.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Srdačno

24.2.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

MTHFR pozicija 677 ima dva heterozigotna genotipa. C/T genotip (promjena u jednom alelu) ukazuje na genetičkun predispoziciju za umjereno smanjenje  aktinosti proteina i T/T genotip (promjena u oba alela) ukazuje na genetičku predispoziciju za znatno smanjenu aktivnost proteina, odnosno povećan rizik od tromboembolije. PAI I (4G/5G) heterozigotni genotip, ukazuje na genetčku predispoziciju da polovica proteina ima normalnu aktivnost, a polovica povećanu aktivnost te je rizik za  tromboemboliju povećan.

Za ASK ste u pravu. Postoje različite studije i protokoli za korištenje i indikacije ASK u trudnoći. Pošto je trudnoća sama po sebi koagulobino stanje predlažem da sa kompletnom medicinskom dokumentacijom i lab. nalazima, potražite mišljenje hematologa koji bude procijenio situaciju, sagledao rizike i predložio terapiju. Vama je osim trudnoće značajno i vrijeme nakon poroda kada su tromboembolijski incidentni  izraženi. Tada bih svakako predložila uzimanje niskomolekularnog heparina, no o tome će voditi brigu u rodilištu. Samo hrabro!

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika