Trudnoća i Downov sindorm – molim Vas iskren savjet

Poštovani,
imam 43 godine i majka sam 3 djece (14, 12 i 10 godina). Suprug i ja bi htjeli još jedno dijete i zadnjih tjedana intenzivno razmišljamo o tome, ali i o mogućim rizicima. Suprug ima 51 godinu.
Danas sam se posavjetovala sa svojim ginekologom koji me uputio na rizik od Downovog sindronoma i čestih spontanih pobačaja u mojim godinama.
Preporučio mi je da se ne upuštamo u trudnoću.
Molim Vas, zanima me Vaše mišljenje i zaista iskren savjet.

Unaprijed zahvaljujem,

14.3.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

rizici za mnogobrojne probleme u trudnoći su svakako povečani u vašim, za majku zrelim godinama. Ukoliko napravite dobru obradu prije ulaska u trudnoću i ukoliko ste zdravi, mislim da nema zapreka za trudnoću. Svjesni ste i zreli ljudi (otac i majka troje djece), znate da život nije ravna crta. Morate preuzeti određenu mogućnost rizika i nadati se najboljem. Vidim da ste otvoreni za život. To je danas tako lijepo i rijetko čuti. Postoje danas nipt prognostički testovi gdje se iz majčine krvi putem fetalne frakcije izračunava rizik za  kromosomsku bolest djeteta. Evo jednog svijetlog i rijetkog primjera iz moje prakse. Gospođa je bila trudna sa petim djetetom u 46oj godini. Rizik za Sy.Down je u toj dobi 1;40. Radila je gore navedeni test i rizik je bio 1:200 700  000 . Stvarno je to mali rizk. Rodio se zdrav dlječačić. No naravno da nije uvijek tako. Imala sam trudnicu od 26 godina sa Sy.Down. Svaka dob ima svoje rizike. Statistika je neumoljiva. No, te rizike  treba prihvatiti. Danas  imamo i dijagnostičke testove. Sve se treba dobro objasniti i donjeti odluku. Statistika je matematika, no ljubav i osjećaji su ipak duga disciplina. Želim Vam bistru glavu. Ako Vam još u nečemu mogu pomoći,  samo pišite!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika