U kome je problem, da li u meni, mom partneru ili ginekologu koji možda daje krivu terapiju?

Pozdrav,

Mučim muku s ginekološkim problemima od 6. mjeseca 2021 godine, točnije s papa testovima koji govore da:

PRIMJERENOST UZORKA
– zadovoljava za interpretaciju
(ponekad kvačice na:
* Nema endocervikalnih cilindričnih stanica
* Prekriven leukocitima
* Prekriven krvlju)

OPĆA PODJELA
Negativno na intraepitalnu ili invazivnu leziju

OPISNA DIJAGNOZA
Mješovita flora

DRUGI NE-NEOPLASTIČNI NALAZI
– Reaktivne promjene na stanicama povezane:
Upalom

Upute:
Ponoviti nakon liječenja

Moj ginekolog mi daje:
Geonistin, Polyginax i Rojazol vaginalete + sam uzimala probiotik Lactogyn

Već mi je muka bilo šta stavljati dolje jer to radim skoro 2 i pol godine…
Partnera ne mijenjam, radila sam i bris koji je bio uredan, a moj ginekolog svaki put kada i dođem prije papa testa kaže da imam gljivičnu infekciju… niti ja niti moj partner nemamo nikakve probleme sa svrbežom, peckanjem ili slično. Partner je radio nalaz urina i bio je isto uredan.

Moja stara ginekologica (koja je otišla u mirovinu) je rekla da imam pojačan iscjedak i da je to normalno, dok moj novi ginekolog očito to shvaća kao gljivičnu infekciju? Ja bih htjela znati o kojoj se gljivici radi ako je stvarno gljivična infekcija.

Imate li kakav savjet što da napravim? U kome je problem, da li u meni, mom partneru ili ginekologu koji možda daje krivu terapiju?

Unaprijed hvala na odgovoru

20.11.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

ako se sumnja na gljivičnu infekciju, potrebno je napraviti stupanj čistoće na ginekološkom pregledu. Uzeti obrisak sluznice rodnice sa špatulom, razmazati na predmetno stakalce, obojiti i promatrati pod mikroskopom. Tada se lijepo vide pseudomiceliji i spore (gljivice). Na PAPA testu se ne navodi da imate pseudomicelije i spore (gljivičnu infekciju). Navodi se miješana flora, što je za ženu u reproduktivnoj dobi i sa spolnom odnosima normalan nalaz. Upala, u PAPA nalazu (ako se ne navodi uzročnik ili ne piše jaka upala) je normalan suživot dvadesetak vrsta mikoorganizama koji žive u rodnici. Napravite još jednom obriske vrata maternice na Chlamydiu trachomatis, Ureopasmu spp./Mycoplasmu hobinis i bakteriološki aerobno. Ukoliko se izolira mikroorganizam potrebno je provesti liječenje po antibiogramu. Na PAPA testu je jako važno da ne piše abnormalne stanice, ovo ostalo je sve rješivo.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika