U travnju sam imala spontani pobačaj. Sada mi kasni menstruacija, a moguće je da sam trudna. Bojim se da se ista situacija ne ponovi. Možete li mi dati pokoji savjet?

Poštovana..u velikom sam strahu u 4 mjesecu ove god imala sam spontani u 8 tjednu(plod bio bez otkucaja)imala sam 2 normalna ciklusa.i sad mi opet menstruacija kasni..pretpostavljam da sam trudna..strah me da ve opet nesto bit kako ne treba..

26.8.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

nemojte se bojati. Prvo napravite test na trudnoću. Ako je test pozitivan, čestitam. Jedan spontani u životu žene je vrlo česta pojava. Više puta nismo ni svjesni događanja. Malo tko zna da se od 100 oplođenih čovjekovih jajnih stanice rađa najmanje 10, a najviše 25 djece. Većina trudnoća se gubi spontanim pobačajem i to češće što je trudnoća kraća. Procjenjuje se da 10 do 20% žena spontanim pobačajem izgubi plod. U razdoblju predimplantacije i u ranoj fazi imaplantacije odumire ili se nepravilno razvija oko 50-60% trudnoća. Ovo je surova medicinska statistika koju sam Vam prikazala da znate da niste sami na svijetu i da se takve stvari događaju i drugim ženama. Znam da je prva (željena) trudnoća poseban i jedinstven osjećaj u ženinom srcu i nije lako preboljeti gubitak. Život nije ravna crta. Stoga glavu gore i hrabro treba broditi kroz životne probleme. Obavezno se javite svom ginekologu.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika