Zanima me kolika je vjerojatnost da nakon “pilule za dan poslije” ipak ostanem trudna s obzirom da nisam sigurna da li sam u plodnim danima?

Pozdrav,

Imam 23 godine i neregularne cikluse. Prema kalendaru koji mi racuna nadolazeci menstruaciju trnutno 6.6. se nalazim u trecem danu plodnih dana. Naime imali smo zasticeni sex, ali tijekom odnosa kondom je pukao i decko je ejakulirao unutar mene. Nakon toga u roku od pola sata popila sam “tabletu za dan poslije”. Zanima me kolika je vjerojatnost da nakon tablete ipak ostanem trudna s obzom da nisam sigurna da li sam u plodnim danima i da li je ovulacija nastupila

7.6.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

“tableta za dan poslije” sadrži tvar koja mijenja aktivnost prirodnog hormona progesterona, koji je potreban kako bi došlo do ovulacije. Na taj način ovaj lijek odgađa ovulaciju. Hitna kontracepcija nije uvijek djelotvorna. Od 100 žena koje uzmu ovaj lijek otprilike 2 će zatrudnjeti. Tableta za dan poslije nije kontraceptiv koji sprječava da dođe do trudnoće. Ako ste već trudni, neće prekinuti postojeću trudnoću.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika