Zastoj u rastu – trudnoća

Postovani,

Trenutno sam trudna 31+3. Do jucer sam 10 dana lezala u bolnici zbog sumnje na zastoj u rastu (IUGR). Sve je bilo u redu do 27.tjedna trudnoce kada je nogica izmjerena manja za tj dana, a plodna voda je bila AFI=12, gramaza je bila 1000g.
Za dva tjedna (29+0) dosla sam na kontrolu i nogica je i dalje zaostajala tjedan, a trbuh cak 2 tjedna. Glavica uredne velicine za tjedne. Tezina 1150g.
Sa 30+0 dosla sam na kontrolu, tezina 1200g, nogica zaostaje tjedan, trbuh 2ipo-3 tj. Zadrzana sam u bolnici.
Sa 31+2 nogice i rukice zaostaju 2tj, trbuh takodjer 2tj. Glavica odgovara tjednima, tezina 1400grama. Plodna voda AFI=10. Protoci uredni. Ctg reaktivan.
Pustena sam kuci i dolazit cu na kontrole ctg 2 puta tj, uzv 1 put tj.
Doktori spominju asimetricni IUGR zbog toga sto je glavica u skladu a tjednima, a trbuh taj koji zaostaje… medjutim nitko ne spominje nogice i rukice koje zaostaju 2tj. Dragi i ja smo jako visoki (ja 175cm,on 190cm) i genetski nikako ne moze biti malena jer su nam stvarno svi visoki. Strah me anomalija… Sa 25.tjedana sve su mjere odgovarale tjednima, Qualified radjen u 11.tom tjednu dosao uredan.
Mozete li mi reci moze li razlog skracenih nogica i rukica biti isti kao smanjen trbuh (losa posteljica kako kazu doktori), trebam li se brinuti da dijete nema kakve anomalije s obzirom na iznesene podatke?
Takodjer, trebam li ocekivati raniji porod s obzirom na parametre? Da li djeca s IUGR-om kasnije budu zdrava?
Unaprijed hvala na odgovoru.

20.3.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

poštovana,

pod pojmom intrauterinog zastoja u rastu razumijevamo usporenje rasta fetusa čiji je potencijal za rast veći od izmjerenog. Intrauterini rast je razultat djelovanja genskog potencijala i potpore za rast koju fetus dobiva od posteljice i majke.Uzrok poremećaja u rastu fetusa može biti u samom fetusu ili izvan njega, odnosno čimbenike koji mogu dovesti do intrauterinog zastoja u rastu ploda možemo odijeliti na unutrašnje i vanjske. Unutrašnji su na primjer kromosomopatije (trisomija 16, trisomija 18, Turnerov sindrom i sl.), kod njih je smanjen potencijal za rast te bez obzira na dobru nutritivnu potporu majke i posteljice, takvi fetusi rano usporavaju rast. No vi navodite da ste radili NIPT test i da je uredan odnosno niskorizičan, stoga pretpostavljam da komosomopatija nije u pitanju (osim mogućnost lažno negativnih nalaza). Također i djelovanje nekih virusa može biti uzrok takvom stanju. Maternalni uzroci mogu biti različite bolesti majke (ulcerozni kolitis, glomerulonefritis, hipertenzija), pušenje, uživanje alkohola i droga. Postoje i čimbenici od strane same posteljice (placentna tromboza i infarkti, malena posteljica, infekcije posteljica, anatomska anomalija posteljice i pupkovine itd.) Simetrični zastoj je rijeđi, jednakomjerno su umanjene sve mjere fetusa, pojavljuje se poslije 26 tjedna i traje do rođenja. Asimetrični zastoj je češći, dolazi do smanjenja tjelesne mase. Opseg trbuha zaostaje u rastu nego glavica. Dolazi do poštede mozga, krv se preusmjerava iz trupa (vazocentralizacija), pojavjuje se nakon 3o. tjedna. Praćenjem stanja fetusa tijekom trudnoće perinatolozi će procijeniti datum porođaja, koji može, ali i ne mora biti prijevremeni. Porođaj carskim rezom opravdan je u slučajevima mekonijske plodove vode te ako postoje odstupanja u CTG zapisu i/ili doplerskom mjerenjima.Samo hrabro, prepustite se u stručne ruke i njihove procjene te nadati se najboljem.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika