Imam veliki broj preskoka srca, moram li brinuti?

Poštovani,
imam 59 godina. Tijekom 24 satnog holtera zabilježen je nalaz. Srčanom akcijom predvodio je sinusni ritam prosječne frekvencije 77/min, minimalne 53/min te maksimalne 117/min. OD ventrikularnih poremećaja zabiljezeno je 21280 pojedinačnih VES, 661 slijedova bigeminije te 4 VES u paru. Nije zabilježeno supraventrikularnih poremećaja ritma niti značajnijih ST-T promjena u snimanjima odvodima. U dnevniku nema tegoba.
Terapija: Concor 1.25mg uzimati mjesec dana te onda učiniti UZV srca i ergometriju.
Naime, jako sam se zabrinula jer je doktorica rekla kako imam jako puno preskakanja srca. Naručena sam za preglede u 6.mjesecu jer su tada slobodni termini. Imam li razloga za zabrinutost pa da se uputim odmah u privatnu ordinaciju te riješim daljnje pretrage srca?
Molim Vas za pomoć, nikada nisam imala nikakvih problema te su me ovi nalazi uplašili.
Hvala i srdačan pozdrav!

23.4.2021

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. internist, subspec. kardiologije

Poštovana,

U nalazu holetra imate značajan broj ventrikularnih ekstrasistola (VES). U njihovoj analizi trebalo bi također pisati kad ih imate najviše (u aktivnosti, mirovanju, spavanju), kao i da li su iz jednog (monomorfne) ili više izvora (polimorfne).  Unatoč velikom broju VES, one mogu biti benigne. Stoga je veoma važna ciljana obrada i terapija. Niste naveli da li ste imali neke subjektivne tegobe što je Vašeg liječnika potaklo da Vas pošalje da učinite holter srca.

Savjetujem da se javite na pregled kod kardiologa sa ovim nalazom. Učinite i laboratorijske nalaze (KKS, rutinske biokemijske nalaze uz lipidogram, TSH). Cilj obrade je ustanoviti koji je razlog nastanka VES i prema tome usmjeriti liječenje.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika