IRBBB

Lp. Nisam dobro postavila prvo pitanje pa pišem opet. Naime prije par dana sam radila holter EKG 24h gdje imam 726 VES dnevno i 4 SVES. Jučer sam radila obični EKG i nalaz je –
Sinus ritam 73/min desna el os iRBBB PR 140ms QT/QTc 402/428 ST segment uredan.
Prije mjesec i pol su mi snimali ekg na hitnoj (imala sam visok tlak) gdje nije uočen ovaj blok (barem nigdje nije navedeno) dok sada je. Ne znam jel to ima veze s tim što na hitnoj nisu uhvatili ekstrasistolu na ekg-u a sada jesu (rekla mi je dr da mi je baš tad preskočilo i osjetila sam to) ili jednostavno tada nije bilo tada bloka. Moja dr. opće prakse kaže da taj blok može biti uzrok ovih ekstrasistola i da nije ništa zabrinjavajuće te me poslala dalje na uzv i ergometriju. Napominjem da ekstrasistole imam već 7 – 8 godina, možda i više. Molim mišljenje, kako je moguće da na tom prvom ekg na hitnoj to nije uočeno a sada je i da li to može biti uzrok ekstrasistola koje imam? Hvala.

9.3.2023

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovana,

IRBBB je inkompletni blok desne grane i ovisno o položaju elektroda na prsima može biti manje ili više uočljiv u zapisu. On je čest nalaz i kod potpuno zdravih osoba. On nije uzrok ekstrasistola. Radi se 2 različita pojma. Dovršite predviđenu obradu.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika