Kalij, natrij i visoki krvni tlak – 1.dio

Poštovani,

Stranica vam je zaista dobra i ima mnogo korisnog sadržaja, ali samo sam djelomicno nasao odgovor na svoje pitanje. Imam 18 godina i priliko radnje vjezbi (sklekovi,trbušnjaci,zgibovi…) i igranja nogometa srce mi ubrzano kuca, lupa i puls na vratu takoder jako lupa. bio sam kod interniste i na ultrazvuk mi je detaljno pregledao srce i rekao je da je sve uredu da se mogu bavit sportom kojim god hocu. jedno vrijeme sam pauziro i sve je bilo uredu ali u zadnje vrijeme se opet desavaju iste stvari. prilikom gore navedenih aktivnosti srce mi lupa i puls također, kada stanem malo odmorim sve bude uredu.

molio bih vas za odgovor.

8.6.2016

Odgovara

Prof.dr.sc. Josip Vincelj dr.med.

Poštovani,

U tjelesnom naporu normalno je da se ubrzava srčana frekvencija. Ubrzani srčani ritam u tjelesnom naporu potreban je zbog povećanja minutnog volumena srca i povećane potrošnje kisika. Bez ove prilagodbe kardiovaskularnog sustava na tjelesni napor osoba ne bi mogla podnositi tjelesni napor. Kolika će biti frekvencija srca ovisi o treniranosti osobe, dobi osobe, zdravstvenom stanju i o jačini i trajanju tjelesnog napora.

Ako mislite da Vam srce prebrzo kuca tijekom tjelesnih napora pokušajte izmjeriti broj otkucaja srca u mirovanju potom u naporu i po prestanku fizičkog opterećenja pa će te vidjeti trend srčanoga ritma. Druga mogućnost da se snima kontinuirani EKG Holter tijekom opterećenja. Ako su učinjene pretrage uredne velika je vjerojatnost da ste zdrava osoba i da nema zapreka u bavljenju sportom.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika