Molila bih vas objašnjenje nalaza!

Nakon niz godina hipertenzije, napokon sam obrađena kod kardiologa, jer su mi je tlak i dalje varirao i kod upotrebe lijekova. Prisutne su bile i povremeno lupanje i preskakanje srca, te u par navrata i stezanje i bol u grudima. Imam 58.g., 85 kg, visina 177 cm. Otac umro od srca a po majci su karcinomi. sama sam preboljela karcinom debelog crijeva i endometrija, operirana i bez kemo i radioterapije. Naime nalaz kardiologa je arterijska hipertenzija, supraventrikulska ekstrasistolija i kompenzirano srce. Dobila sam sada Tyrez 2,5 mg a Tertensif po potrebi ako tlak ipak skoči. Malo mi je bolje, ali se ipak još uvijek brzo umorim i brz o kratko dišem i kod laganog napora.
Nalaz je: EKG.el.os.na oko -25st, SR87/min-Inkompletni RBBB.
Spiroergometrija:Submaksimalan test Rq 1,00. Pri opterećenju od 50 W ostvareno 98% teor.max.pulsa i 20.5 k.g./min. uz max RR 170/100 mmHG (3.min.po opterećenju 130/80 mmHG (5.9 METs. Bez poremećaja ritma AV kondukcije kao i bez signifikantne dinamike finalne oscilacije. Subjektivno opći zamor, brz porast pulsa RR.Ventil.param.uredni.
Holter:tijekom monitoringa prati se SR prosječne frekv. 80/min,min.frekv. 55/min.dok je maksim. 167/min.AV kondukcija uredna. Finalna oscilacija se nije značajnije mijenjala. Ventrikul.ekstrasist. je predstavljana s 47 pojedinačnih VES.Supraventrikulska ektopija sa 63 SVES od čega 3 pojedinačnih SVES, 3 coupleta i 7 epizoda od max 8 SVES u slijedu.

Pijem sada redovno ujutro Tyrez 2,5, moram na kontrolu za 3 mjeseca, i zanima me koliko je ovo opasno stanje s obzirm na pozitivnu anamnezu u obitelji. Napominjem da su mi i lijeva šaka i prsti isto natečeni, to sam zaboravila napomenuti.

18.5.2022

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovana,

Nemate razloga za brigu prema učinjenim nalazima kardiološke obrade . Kardiolog Vam je odredio lijek Tyrez čija je aktivna komponentna bisoprolol (spada u skupinu beta blokatora), a ima učinak na arterijski tlak i frekvenciju srca, te ujedno reducira poremećaje srčanog ritma. Vjerujem da imate manje osjećaj lupanja srca od kad uzimate taj lijek. Na kontroli će kardiolog odrediti da li je potrebno povećati dozu lijeka.

Treba u cilju kompletne osnovne obrade vidjeti i kakvi su laboratorijski nalazi krvi, osobito srčanožilni čimbenici rizika (lipidogram, šećer u krvi, mokraćna kiselina), hormoni štitnjače, kompletna krvna slika i UZV srca. Ergometriju će trebati ponoviti kroz6-12mjeseci jer je niste ostvarili u maksimalnom opterećenju.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika