Molim mišljenje o holteru EKG

Poštovana,

molim Vas pojašnjenje holter nalaza (kojeg nemam u pisanom obliku, samo mi je rečeno telefonom) a na dnu posta kopiram našu prethodnu komunikaciju:
-VES- u rujnu sam imala oko 1300, sada u veljači ih je 59, što je dobro
-SVES -imala sam ih oko 500, sada ih je čak 16000

Liječnica telefonom kaže da je nalaz u redu, da je taj tip preskoka uzrokovan nikotinom, kofeinom (ne pušim, ne pijem kavu s kofeinom) te stresom.

U međuvremenu mi se željezo u krvi povisilo na 13, dok mi je feritin također 13 (ref vrijednosti 10-120). Cijelo vrijeme pijem Ferrum.
Štitnjača je OK, i UZV i svi hormoni.

Molim Vaše mišljenje, a obzirom na prethodne nalaze – imam li razloga za brigu?
Zahvaljujem, srdačan pozdrav

Prethodna prepiska:
U međuvremenu sam odradila MR srca te je nalaz: Valvularni aparat srca morfološki djeluje uredno. Srčane šupljine(: LV (EDV 70ml/m2) i LA 18 cm2, DA 20 cm2, DV 38 mm (EDV 64 ml/m2). Bulbus aorte 31 mm, ascedentna aorta 29 mm.
Miokard: normalne debljine (do 10 mm), trabekule u segmentu 16 bez dovoljno kriterija za NCLV, bez segmentalnih ispada u kontraktilnosti. EF 53%.
Perikard bez izljeva.
Funkcija i tkivna karakterizacija: LGE: u kasnim postkontrastnim sekvencama bez patološke imbibicije miokarda.
Zaključak: kavitalne dimenzije u granici normale. Globalna sistolička funkcija klijentki je dobra. U kasnim postkontrastnim sekvencama bez patološke imbibicije miokarda.

Ergometrija koja je prije rađena je bila uredna, oodnosno tlak je rastao od 110/70 do 140/90 i spustio se u očekivanom vremenu. Broj otkucaja je išao do 155/min. Nije bilo preskoka u tih 5-6 minuta.

Tlak je sada više manje normalan (do 130/90, uglavnom i niži od toga). Primjetila sam da mi stres (ponajviše na poslu, managerski tip posla) uzrokuje porast tlaka, te ga se trudim mjeriti kad osjetim da sam smirena. Još uvijek osjetim preskoke srca.

Zanima me da li, obzirom na ove nalaze, smijem planirati trudnoću? Da li je broj preskoka utvrđenih holterom normalan, odnosno može li mi nešto biti od tih preskoka, ili su samo neugodni? Concor ne uzimam zbog planiranja trudnoće. Liječnik opće prakse u slučaju tahikardije preporuča Normabel od 2 mg.

Također, da li je nalaz magnetske uredan? Svjesna sam da Google nije baš najbolji doktor, no nalazim na svakakve informacije.

Puno Vam hvala na vremenu i odgovoru.

Prethodni post:
Poštovani, imam 38 god, 179 cm i 68 kg, Majka sam dvoje djece u dobi od 7 i 3 godine. Planiram treću trudnoću te Vas molim za mišljenje. Nedavno sam izmjerila tlak (koji je inače 90/50) i dobila vrijednost 135/120. Obavila sam sve potrebne pretrage: uzv srca je uredan, holter 1300 VES i 555 SVES (nešto tahikadrije ali znam razlog tome), ergometrija uredna. Kardiolog preporučuje Concor da smanji eventualni porast tlaka i aritmije, međutim obzirom na planiranje trudnoće kaže da zasad ne krećemo s terapijom.
Poslana sam na MR srca slijedećeg tjedna.
Od tada je tlak ponovno dobar, dakle moj normalan niski tlak, do jučer kad mjerim 138/122, a nakon 10 min 149/129. Kod liječnika nakon pola sata je bio 145/80. Da li je moguće da tlakomjer pokazuje krive vrijednosti (zašto samo meni a ostalim ukućanima ne) ili je moguć takav skok u tlaku i tako blizu vrijednosti? Liječnik opće prakse kaže da su te vrijednosti nemoguće. Trebam li se brinuti te mogu li planirati trudnoću ako MR srca bude OK?

poštovana, Ne znam iz kojeg razloga se traži MR srca. Da li se sumnja na kardiomiopatiju? S trudnoćom se strpite dok svu obradu ne učinite. Savjetujem da se javite nefrologu ukoliko se radi o ovakvim oscilacijama tlaka jer će on učiniti obradu da se isključi organski uzrok povišenog tlaka. Concor vam je dat zbog poremećaja ritma srca, a navodite da je ergometrija uredna. Da li to znači da pri opterećenju nemate aritmija i da vam je porast tlaka uredan, odnosno primjeren opterećenju? Da li ste obavili holter tlaka (KMAT)? Ako se nalazi srca pokažu uredni i tllak bude dalje u granici normale, možete planirati trudnoću. U slučaju povišenog tlaka, takve trudnoće su rizične, ali postoje lijekovi koji su manje štetni za dijete, pa se ordiniraju i u slučaju planske trudnoće kod žena koje imaju arterijsku hipertenziju. Lijepi pozdrav

prim. Sonja Frančula Zaninović dr.med.univ.mag., spec.internist-subspec.kardiologije
Poštovana, Nalaz MR srca je u potpunosti uredan, isključena je kardiomiopatija (nekompaktna) kao mogući uzrok poremećaja ritma. Prema nalazu ergometrije, vaša reakcija krvnog tlaka u opterećenju je normalna (nema hipertenzivne reakcije), a također nema poremećaja srčanog ritma. Dobar je znak da nema aritmija u opterećenju. Concor u slučajevima kad se ne nađe bolesti srca i u fizičkom opterećenju nema poremećaja ritma, često i nije lijek izbora. Kod vas je stres vjerojatni okidač oscilacija tlaka, pa i poremećaja ritma. Za sada je u redu savjet Vašeg obiteljskog liječnika da po potrebi uzmete Normabel. Pokušajte stres staviti pod kontrolu (danas je on sveprisutan, pa pokušajte naći tehnike koje vas opuštaju), primjenjujte zdrave prehrambene navike, reducirajte sol u ishrani, kontrolirajte krvni tlak u kućnim uvijetima. Lijepi pozdrav

26.2.2021

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovana,
U nalazu holtera postoji značajan broj SVES, a s obzirom da nije nađeno organskog uzroka, stres može biti okidač takvih poremećaja ritma.
Budući planirate trudnoću za sada Normabelom možete do neke mjere suzbiti subjektivne tegobe preskoka srca.Izbjegavajte gazirana pića, jake čajeve (indijski, zeleni i sl.).
Ukoliko bude neophodno trebalo bi uvesti malu dozu betablokatora, ali u konzultaciji s ginekologom jer u slučaju trudnoće drugi antiaritmici se ne preporučuju. Redovito uzimajte preparat željeza.
Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika