Molim vas objašnjenje nalaza holtera srca!

Molim Vas za mišljenje o ovom nalazu,ne koristim nikakvu terapiju za srce ni tlak.Imam u obitelji s majčine strane dosta osoba sa aritmijom,majka također.Imam veliku TT,37.god.,trenutno na dijeti,inzulisku rezistenciju(koristim 1000mg mioinozitola)Koristim suplemente zbog anemije,nedostatka vit D i B12.Uzv štitne,hormoni i antitjela uredni.Ne osjetim lupanje srca,samo me ponekad kao presječe nešto.Te mi seprije otkrivaja inzulinske događalo kao dami netko upuhiva zrak sa slamčicom u predjelu srca te je tada lupalo.Znam da zvuči pomalo smješno ali mi je to na taj način najsličnije opisati.Povišen krvni tlak sam imala samo u trudnoći ,zadnja je bila prije 10-tak godina.
Molim Vas mišljenje o sljedećem nalazu hvala.
Rađen je holter ekg,upućena nakon CD vena
Trajanje snimanja:20:35h
Ukupan broj trajanja kontrakcija:96847
Najviša frekvencija:134/min u 06:42h
Najniža frekvencija: 62/min u 05:07h
Prosječna frekvencija 89/min
ST-Tsegment:
Broj SVES:10 pojedinačnih,1 salva
Broj VES:2443 pojedinačne,9 parova
Zaključak: Osnovni je ritam sinusni,raspona frekv.62-134/min,prosječno 89/min.Zabiljezene su 2443 pojedinačne VES,povremeno u formi bigeminije i trigeminije.9parova VES,10 pojedinačnih i 1salva od 4 VES.

4.10.2021

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. internist, subspec. kardiologije

Poštovana,

Nalaz holtera srca ukazuje da imate nešto učestalije ventrikularne ekstrasistole (iz klijetki srca), a rjeđe supraventrikularne (iz pretklijetki srca). One mogu dovesti do subjektivnih tegoba kao npr. osjećaja probadanja, u grudima, preskakanja srca i sl. Pretpostavljam da ste na kraju pogrešno napisali ” 1 salva od 4 VES”. Da li se radi o salvi 4 SVES? Ukoliko doista piše salva od 4 VES, svakako je potrebna dodatna kardijalna obrada.  Budući imate više srčanožilnih čimbenika rizika i pozitivnu obiteljsku anamnezu, javite se na pregled kod kardiologa koji će obradom ustanoviti uzrok ovih poremećaja ritma i odrediti potrebnu terapiju.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika