Molim za savjet i mišljenje!

Molim za savjet i mišljenje. Nakon CT koronarografije mi je dg. Aterosklerotska bolest desne i lijve koronarne arterije bez značajne stenoze. Od lijekova za aterosklerozu ne uzimam ništa. Nalaz UZV srca: morf. Normalna MV uz samo trag MR. Hipertrofija bazalnog septuma.
Pijem diovan 80 i concor 2,5. Kad je toplije vrijeme, a posebno nakon jela mi tlak padne na 95/65, ujutro je oko 125/85. Na preporuku kardiologa u takvom slučaju ne uzimam diovan, već samo concor.
U zadnje vrijeme imam povremeno nepravilan rad srca i kao da se nešto pomakne u prsima (to osjetim samo u mirovanju). Zabrinuta sam je li opasno to variranje tlaka i povremeni ti nepravilni otkucaji. Naručena sam kod kardiologa tek u 11/2022.

18.5.2022

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovana,

U cilju daljnje prevencije koronarne bolesti, da ne dođe do suženja (stenoze) koje bi otežavalo protok krvi u srčani mišić, trebalo bi uzimati uz navedenu terapiju i statin, odnosno hipolipemik ovisno o nalazu masnoća u krvi. O tome porazgovarajte sa kardiologom kad budete kod njega na pregledu. Varijacije tlaka su uobičajene i bilo bi dobro da Diovan 80mg uzimate uvečer (ako ste skloniji češće nižem tlaku smanjite na pola tbl, a izostavite ako vam tlak padne ispod 100/70mmHg). Concor vas čuva od  poremećaja srčanog ritma, a ukoliko češće osjećate “nepravilan rad srca” učinite 24-satni holter srca kako bi se moglo ustanoviti o kakvim poremećajima srčanog ritma radi. Prema tom nalazu će liječnik moći ustanoviti da li je potrebno korigirati dozu Concora ili lijek zamijeniti.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika