Nepravilni srčani otkucaji

Pozdrav imam 22 godine, pušač, srednje građen 174 cm, 80 kg

Moje pitanje je:
Od nedavno sam primijetio da mi srce kao na trenutak zastane pa opet počne raditi i naglo udari i tako par puta i onda poslije toga bude sve u redu, ne znam točno objasniti, ali evo primjer – kad se popnem iz dvorišta u kuću i sjednem srce naravno malo više otkucaja ima i onda odjednom počne usporeno raditi pa zastane na tren pa opet otkucaj pa zastane na tren, ali nakom par sekundi se sve vrati u normalu, je li se trebam zabrinuti? Da napomenem, imam hijatalnu herniju visoko u jednjaku i kronični gastritis… radio sam uzv srca prije 2 godine i 7 mjeseci sve je bilo potpuno u redu, nosio sam holter EKG isto prije 2 godine i 7 mjeseci, sve u redu, ništa nije zabilježeno nenormalno. Pa me zanima je li se moglo išta promjeniti u međuvremenu i trebam li opet sve te preglede raditi, a inače sam pod stresom u zadnjih godinu dana. Hvala unaprijed

30.4.2021

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. internist, subspec. kardiologije

Poštovani,

prema opisu Vaših subjektivnih tegoba vjerojatno se radi o prijevremenim srčanim otkucajima ili ekstrasistolama. One se mogu javiti i u strukturno zdravom srcu.

Stres i pušenje cigareta mogu biti okidač njhovoj pojavi. Svakako bi bilo poželjno da prestanete pušiti, a stres koliko god možete pokušajte savladati tehnikama relaksacije, umjerenim sportskim aktivnostima i  slično. Da bi se točno znalo o kakvim ekstrasitolama se radi i u kojem se broju  javljaju, preporučujem da napravite 24-satni holter srca te da se javite na kontrolu kardiologu. UZV srca ne morate ponavljati ukoliko je nalaz bio uredan pred 2 g.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika