Obavio UZV srca, ergometriju, vadio krv, štitnjaču i sve uredno, ali sam stalno u strahu da će mi srce stati. Molim vas savjet.

Muškarac 23 godine pušač i javljam se zbog meni jako velikog problema. Moj problem počinje prije godinu dana kad sam mislio da ću se srušiti. Nagla žareća vrućina u prsima i kratak dah. Nakon toga pomislio sam da je problem u srcu jer konstantno preskače i jako je neugodno. Obavio UZV srca, ergometriju, vadio krv, štitnjaču i sve uredno. Holter 72 sata koji pokazuje 180 Sves i ves 350 te mi je preporučeno da napravim elektrofiziološko ispitivanje srca. No mnogi se ne slažu s tim, te govore (lud si) i negiraju el. Ispitivanje, dok drugi guraju na to da obavim taj dio. Imam užasne simptome s kojim ne mogu živjeti, doveo sam se u stanje neaktivnog života u velikom strahu. Simptomi (preskakanja srca, osjećaj da slabi pri otkucajma, stezanje u prsima i pikanje, vrtoglavice). Utuvio sam si u glavu da će mi srce naglo stati i živim s tim strahom.

26.4.2022

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovani,

Vaš 72-satni holter srca nije registrirao značajan broj poremećaja ritma, niti srčanih blokova. Budući imate česte simptome preskakanja srca, bolova  u grudima, pretpostavljam da Vam je iz tog razloga savjetovano elektrofiziološko ispitivanje. Ujedno su svi ostali nalazi uredni. Treba naći uzrok Vaših simptoma koji su početi pred godinu dana, što im je predhodilo. Konačnu odluku o elektrofiziološkom ispitivanju srca treba donijeti aritmolog  na osnovu svih Vaših nalaza jer se radi o invazivnom zahvatu.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika