Osjetim bol u grudima, bojim se infarkta?

Poštovani, ustanovljen mi je visoki tlak pred 4 godine i on je pod kontrolom,uzimam sad Tertensif. Naime, na uzv srca i ustanovljena je abnormalna dijastolička relaksacija i uredan valvularni aparat. Normalne dimenzije srčanih šupljina i debljina stijenki. Uredna sistolička funkcija, abnormalna dijastolička relaksacija lijeve klijetke. Vrlo blaga mitralna regurgitacija i trikuspidalna regurgitacija u tragu.
Prije dvije godine ekg srca je pokazao smetnje provođenja desnom granom. Sad sam opet radila
uzv srca jer sam imala neki zahvat pod anestezijom i piše u nalazu: el.os na – 30,SR frekv.68/min. Naime, na svakom ispisu od ekg piše ;Sinus ritam, djelomičan blok desne grane, septalni infarkt miokarda vjerojatno star, abnormalni ekg, nepotvrđeni nalaz.

Zadnjih par mjeseci zbog stresnog posla osjetim ponekad probadajuću bol u prsima dok sjedim, koja traje desetak minuta i ponekad imam napad suhog kašlja. Ne pušim, ne pijem, imam malo povišeni kolesterol koji sam smanjila prehranom, i prekomjernu tjelesnu težinu. Visina 177, 88 kg. 57 g. života. Molim vas možete mi reći da li moram ponovno na uzv srca ili na neki drugi kardiološki pregled jer me to probadanje zabrinjava. Lijeva šaka mi je lagano natečena, bila sam na terapijama za bolno rame i bolove u vratnoj kralježnici.Ponekad mi trnu ruke po noći. Imam i hipodinamiku vertebralne arterije lijevo. Po ocu je smrtnost od bolesti srca a po majci karcinom. Karcinom sam preboljela, ali me brine ovo srce i tlak. Hvala na odgovoru. Poštovanje.

16.6.2021

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. internist, subspec. kardiologije

Poštovana,

Preporučujem da se za početak javite kardiologu na pregled. Na ultrazvučnom nalazu srca se ne opisuje da ste preboljeli “septalni infarkt” kako ste naveli da piše u EKG nalazu, a što nigdje u ranijim nalazima ne piše. EKG nalaz treba opisati kardiolog (vjerojatno se radi o inkompletnom bloku desne grane što i piše u drugim nalazima). Zbog pozitivne obiteljske anamneze srčane bolesti, prisutni čimbenika kardiovaskularnog rizika i navedenih tegoba, treba u obradi učiniti i ergometriju.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika