Palpitacije, osjećaj aritmije, varirajući puls

Poštovani,

operirala sam žuč 26.3., infekcija rane, Klavocin tjedan dana, danas završila.
Mjesec dana imam aritmije kakve sam imala 2018., ustanovljena tahikardija, pripisalo mi Nebivolol 5 mg 1/4 po potrebi, a potreba je bila svaki dan. Kad se stabiliziralo, stala sam piti. Povremeno bih osjetila kao “aritmiju” kroz ovu godinu, na jedan dan.
Međutim, već mjesec dana me muče aritmije gotovo svakodnevno, a zadnjih 5 dana svakodnevno i danonoćno. Snažno ih osjećam i smetaju. Prije 10 dana pozlilo mi je na način kako nije nikad prije, sjedila sam na stolici i problijedila, ruke klonule, muka došla, majka me pridržala da ne kolabiram sa stolice, ispovraćala sam se i nakon par minuta dobila malo boje.
Mjerenja tlaka su različita na 3 uređaja. Prošle godine nisam imala problema s tlakom nego pulsom, a ove tlak varira, a puls je ok (mjestimice je oko 100, jednom 127, a ostalo kad me manta bude ok, puls oko 70, međutim mjerenja tlaka: okolozglobni pokazao 148 sa 90, a zatim 144 sa 121). Rečeno da dođem izmerit kod doktora, a tamo 100 sa 60. Rekao da bilježim doma tlakove. Doma na drugom tj. sad već trećem tlakomjeru ovaj put okolonadlaktice mjerenja uru vremena od doktora 149 sa 57 i za uru vremena od toga 96 sa 56 (na istom tlakomjeru).
Doktorica savjetuje holter tlaka, ali obzirom na koronu ne sada, a ne znam koliko će ovo trajati. Zvala sam kardiologa privatno, ali kažu da neće doći “do daljnjega”.
Mene zanima smijem li ja na svoju ruku početi piti Nebivolol 1/4, a bez nošenja holtera tlaka i holtera ekg-a ili da pokušam odraditi te pretrage/strpim se i što ću u međuvremenu s aritmijama.

Hvala

18.3.2020

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovana,

u ovim okolnostima epidemije CORONA virusne infekcije i budući ste nedavno operirani, preporučujem da mirujete kod kuće. Ukoliko i dalje osjećate nepravilan rad ili lupanje srca, a ranije vam je radi toga i ordiniran Nebivolol te ste ga dobro podnosili, možete ga opet s oprezom uzimati 1/4 tablete (to je doza od 1,25mg).

Pratite tlak i puls te budite u kontaktu sa svojim liječnikom da bi vam eventualno korigirao dozu ili ordinirao drugi lijek. On naime zna najbolje vašu povijest bolesti i nalaze pa vas može voditi savjetima. U slučaju da vam se simptomi pogoršaju neka vam učini barem EKG.

Pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika