Partneru je ugrađena mehanička aortalna valvula. U posljednje vrijeme se žali na povremen osjećaj ubrzanog rada srca. Molim Vas savjet.

Poštovani,
Trebala bih savjet u vezi tegoba mog partnera. 2009. mu je ugrađena mehanička aortalna valvula radi bikuspidne aortalne valvule (tada je imao 19 godina) i sve kontrole od tada su uredne. U posljednje vrijeme se žali na povremen osjećaj ubrzanog rada srca frekvencije oko 120-140/min. To traje oko 1 minutu i tada se osjeća slabo te se čak požalio i na nelagodu u prsima. Učinio je holter ekg, međutim taj dan nije imao tegoba te je nalaz bio uredan. Inače drugih bolesti nema te ne uzima nikakvu kroničnu terapiju osim martefarina. Boji se postoji li mogućnost da se radi o nekom opasnom stanju, a ukoliko se radi o benignom stanju, kaže da mu je uz takve tegobe svejedno teško raditi i obavljati svakodnevne obaveze. Unaprijed hvala na mišljenju. Lp!

29.6.2022

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovana,

Ubrzan rad srca može nastati iz više razloga. Svakako zbog uzimanja martefarina treba provjeriti osim PV INR i KKS, feritin, Fe, UIBC, TIBC kako bi se isključila slabokrvnost. Treba provjeriti i TSH, a liječnik je vjerojatno provjerio i druge laboratorijske parametre koji se rutinski određuju. Vjerujem da redovito ide na ultrazvučne kontrole srca radi praćenja rada mehaničke aortne valvule. Ukoliko su svi nalazi uredni, treba ponoviti holter srca i porazgovarati s kardiologom o navedenim simptomima kako bi se donijela odluka o terapiji.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika