Pretrage srca

Lijepi pozdrav,jucer sam bila razgovoru kod interniste radi nalaza srca i pluca na kojem je pisalo da je srcana sjena okomitije polozena,od tegoba imam kratàk dah ali pri izdisaju i stezanje u gornjem djelu prsa,naime imam gastritis i bolove u vratnoj kraljeznici a od tada i stezaje u gornjem dijelu prsista.Dr me uputila zurno na ergometriju kroz par dana jer joj kako kaze sve upucuje na bolesno srce sto me naravno uplasilo,njen zakljucak je bio na osnovu holtera i ergometrije iz 2016 god.gdje za ergometriju stoji nalaz granican|||,razloh prekida bol u nogama i holter s 450 preskoka,na kraji pise nalaz uredan,te jucerasnji uradjen ekg gdje mi je samo receno da nalaz nije bas dobar,moram napomenuti da su elektrode na nogama postavljene bile na carapama,(debljim zenskim najlonkama),sto je po meni laiku krivo i moždaa zbog toga smetnje na ekg-u,imam 49 god.daljnji rodjaci probleme s srcem,ne umaram se,tlak je u redu..molila bi vas za vase strucno misljenje dali tu ima prostora da se posumnja na bolest srca,evo na osnovu stezanja,kratkog daha,nalaza ekg i ergom.iz 2016.god.i jicerasnjeg ekg-a???Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

11.1.2023

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovana,

Prema svemu navedenom kod vas nije do sada postavljena sumnja na bolest srca. Tegobe s kralježnicom mogu također uzrokovati smetnje koje osjećate. Iz navedenog zaključujem da ste i 2016.g. imali smetnje zbog kojih ste radili navedenu obradu srca.

Preporučujem da svakako učinite ergometriju i UZV srca na osnovu kojih će vam kardiolog moći sa sigurnošću reći da li je vaše srce zdravo. Važno je da vas liječnica uputi i na laboratorijsku obradu krvi prije ergometrije (krvna slika, masnoće i šećer u krvi, elektroliti, bubrežna i jetrena funkcija). “Graničan” nalaz ergometrije (obično se u slučajevima graničnog nalaza savjetuje da se on ponovi u određenom vremenskom intervalu), EKG koji “nije baš dobar” (nejasno o kakvim promjenama je riječ)  i “450 preskoka srca” (nije napisano koja vrsta ekstrasistola) u holteru nisu precizni nalazi i prema navedenom ne ukazuju na značajne promjene jer bi vas kardiolog koji je radio obradu na to upozorio.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika