Prije godinu dana urađena je ablacija fokalne atrijske tahikardije, ukinuti su svi lijekovi u aritmije se ne pojavljuju. Mogu li se tahikardije vratiti nakon nekog vremena?

Postovanje. U oktobru 2021 uradjena je ablacija fokalne atrijske tahikardije. Ukinuti su svi lijekovi i aritmije se ne pojavljuju. Zanima me da li se one mogu vratiti nakon toliko vremena? Takodjer me zanima da li je opasno stanje rane repolarizacije tip 2? Unaprijed hvala na odgovoru.

16.8.2022

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije
Poštovani,

Koliki je rizik ponovne pojave atrijske tahikardije nakon učinjene fokalne ablacije ne mogu Vam sa sigurnošću reći bez uvida u sve nalaze.
Ukoliko u podlozi ne postoji strukturna bolest srca i budući je prošlo već 10 mjeseci od učinjenog zahvata to je rizik mali.
2011.g. Antzelevitch i suradnici  opisali su tri podtipa sindroma rane repolarizacije i prema toj podijeli stupnjevali rizik nastanka malignih aritmija i nagle smrti.
Za tip 2 koji pokazuje EKG promjene (promjene po tipu rane repolarizacije) u inferiornim i inferolateralnim odvodima navodi se da je povezan s većim rizikom od malignih aritmija.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika