Trebao sam na koronarografiju, ali nisam otišao, što sad?

Pozdrav,

Imam 63 god. Imam visoki puls oko 100 čim se ustanem. I ne osjećam se dobro jer me steže oko srca. Tek za mjesec dana idem kod kardiologa. Pošto nemam tablete za puls, već 2 godine pijem nekoliko tableta normabela svaki dan pa se puls nešto spusti. Ali se opet vrati. Prije 2 god bio sam kod kardiologa. Pogriješio sam što sam popio prije pregleda Normabel pa mi je tada bio puls 88. Na traci mi je skočio tlak na 185, pa mi je kardiolog predložio koronografiju da isključi začepljenje krvnih žila oko srca. Pogriješio sam jer nisam otišao. Inače imam problema s masnom jetrom, sa žuči, povećanom prostatom.
Prije 5 god sam imao začepljenje žučnih nalaza i očajne nalaze. Na svoju odgovornost nisam otišao na operaciju jer nije bilo slobodnih kreveta.
I veliku mučninu ispod rebara i 20 cm poviše od pupka po sredini, blizu srca i pluća. Ne znam da li ti bolovi oko srca mogu imati veze s bolovima u abdomenu ili je možda koja krvna žila začepljenja? Hvala

25.5.2021

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovani,

Svakako se javite kardiologu jer je kod Vas postavljena sumnja na koronarnu bolest čim Vas je uputio pred 2g. na koronarografiju. Pretpostavljam da Vam je preporučio i odgovarajuću terapiju. Sa svojim obiteljskim liječnikom porazgovarajte da provjeri Vaš krvni tlak, osnovne laboratorijske pretrage koje uključuju kardiovaskularne rizične čimbenike, krvnu sliku, jetrenu i bubrežnu funkciju, CRP i hormone štitnjače. Ovisno ot im parametrima obiteljski liječnik dok čekate na kardiološki pregled može odrediti i terapiju u cilju prevencije kardiovaskularne bolesti.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika