Uzimam terapiju za visok tlak, a zanima me može li se uzimati još koji lijek uz to zbog skokovitog tlaka?

Poštovana doktorice,
već sam vam pisala vezano za moj skok tlaka (naročito prije promjene vremena, dan prije promjene vremena bude 145/95). Inače pijem već dugo vremena Atenolol (25mg, ponekad i manje 12mg zbog ubrzano rada srca i on mi pomaže). Zanima me da li se može uzimati još koji lijek uz Atenolol zbog skokovitog tlaka?
Danas sam dobila nalaz krvi:ukupni kolesterol 6,7
Trigliceridi1,7. HDL 1,7. Ldl 4,3
Na 138 (137-146) Kalij 3,9(3,9-5,1)
Crp 8,6. Tsh 13, 77.
Na i K su mi uvijek na donjoj granici. Tsh je visok.
Imam 52 god. Ne pijem ništa za štitnjaču, htjela bih pokušati sa Thyromax kapsulama iz Bio trgovine da vidim hoće li mi se barem donekle sniziti tsh. Ako ne uspije tek onda bih na terapiju za štitnjaču. Je li možda visok tsh uzrok skoku tlaka?
Lp

17.8.2022

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovana,

Visok TSH ukazuje da bolujete od hipotireoze i trebate se čim prije javiti endonokrinologu na pregled i obradu štitnjače (UZV štitnjače, FT3, FT4, antitijela) te uvesti terapiju ovisno o nalazima. Hipotireoza, ako se ne liječi može dovesti do značajnih poremećaja srčanog ritma, psihičkih i metaboličkih poremećaja (metabolizam se usporava, rastu masnoće u krvi, povećava se tjelesna težina), nakupljanja tekućine u  tijelu, pada tjelesne temperature, koža postaje suha, kosa opada, razvija se sklonost opstipaciji, a u najtežim slučajevima dolazi do zatajenja srca i kome.

Uz beta blokator koji već uzimate, trebalo bi uvesti još jedan antihipertenziv radi bolje regulacije tlaka. O tome ćete se posavjetovati sa svojim liječnikom. Postoje lijekovi za regulaciju arterijskog tlaka koji čuvaju elektrolite.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika