UZV srca – je li moje srce zdravo?

Trolisna aortna valvula,uredne sistoličke separacije i kuspisa,nepotpune dijastoličke koaptacije s manjom centralnom AR.Ostali valvularni aparat morfološki i funkcionalno b.o.Aorta u bulbusu 2.9 cm,uzlazna aorta se neadekvatno vizualizira,u luku je urednog promjera 2.8 cm.LA area 21 cm2,LAVI 35 ml/m2,RA area 12.1cm2,LVIDd 4.7cm,LVIDs 2.7 cm,EF 74%,FS 43% IVS i LVPW 9mm,RVIDd 2.6 cm,TAPSE 27mm.
Lijevi atrij je graničnih dimenzija,ostali srčani kaviteti su urednih dimenzija.Lijevi ventrikul je uredne sistoličke i dijastoličke funkcije(E/A 1.3,e’ 0.15m/s,E/e’ 6.6)
Kontrakcije stijenki su izdašne i koordinirane.Dopplerom se registrira trivijalna PR,neznačajna MR,trag TR.
Kroz aortnu valvulu uredan sistolički protok-V max 1.5m/s,PPG 9mmHg,blaža AR 1-2+ ang.st.,AR-PHT 444ms,v.contracta do 3mm.
Bez TTE vidljivih intrakardijalnih masa.
Perikard je b.o.
Voljela bi da mi detaljnije pojasnite nalaz,doktorica mi je rekla da nemam razloga za brigu,da mi je srce zdravo,da imam nezamjetna propuštanja zalistaka i da mogu normalno sve vježbati i da napravim kontrolu za 1-2 god.Uglavnom holter tlaka i holter ekg su uredni,sve pretrage su mi rađene zbog niskog tlaka i povremenih omaglica,zbog kojih nekada nemogu danima funkcionirati.Unaprijed zahvaljujem.

31.3.2023

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovana,

Doktorica vam je dobro objasnila nalaz. Nalaz UZV srca je detaljno opisan. Strukturno vam je srce zdravo. Imate minimalno propuštanje krvi na aortnom zalisku, a tek trag na MR i TR bez bilo kakvih promjena na tim zaliscima.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika