Onkološki bolesnik i lijek u obliku flastera – molim Vaše mišljenje

Pozdrav, mom ocu koji je onkološki bolesnik i kojemu su prije tjedan dana prestalo normalno funkcionirati bubrezi i ima kateter za mokrenje je u bolnici stavljen transdermalni flaster protiv bolova iako se on ne zali na nikakve bolove te je pusten na kucnu njegu, na otpusnom pismu pisalo je promijeniti flaster u 20 sati(jucer), to smo i napravili prema uputama no on nije spavao, omamljen je i priča nerazgovjetno i bunca. Pitanje je smijemo li maknuti flaster (transtec) iako nije proslo 3 dana jer smatramo da mu flaster nije od nikakve koristi jer nema bolova, a samo je omamljen(nitko od doktora se ne javlja, ne znamo kome se obratiti za savjet)

17.11.2023

Odgovara

Olgica Velkovski Škopić, mag. pharm.

Poštovani,
Navedeni je lijek u obliku flastera koji sadrži opioidni analgetik buprenorfin za liječenje jakih bolova. Obično se s liječenjem započinje s najnižom dozom ( 35 mikrogram/h). Simptomi koje opisujete spadaju u neželjene učinke lijeka (nuspojave), koje se javljaju manje često ili rijetko.

Ako Vaš roditelj nema bolove, niti ih je imao za vrijeme boravka u bolnici, moguće je prestati s primjenom transdermalnog flastera, no bilo bi uputno prvo se konzultirati s liječnikom. Ako ne možete doći do odjelnog liječnika u bolnici, možete se javiti kod liječnika obiteljske medicine u domu zdravlja ili dežurnog liječnika. Postoji mogućnost da su se bolovi javili u bolnici i da je Transtec lijek koji pomaže pri njihovom smanjivanju.

Ono što se mora imati na umu je da se nakon uklanjanja flastera s kože koncentracija samog lijeka u tijelu postupno smanjuje. To znači da će se analgetski učinak zadržati još neko vrijeme (do 30 sati) a s time i eventualne nuspojave.

Svaku je sumnju na nuspojavu potrebno prijaviti, na mrežnim stranicama HALMED-a: https://primaryreporting.who-umc.org/HR
Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti u procjeni sigurnosti ovog lijeka.
Srdačno,

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika