Putna ljekarna – djeca i kronični bolesnici

U prvom dijelu putne ljekarne navedeni su preparati koji mogu pomoći svim dobnim skupinama. Ranjivije su skupine naravno djeca i starije osobe s kroničnim bolestima.

Putovanje u Hrvatskoj je za kronične bolesnike postalo jednostavno uvođenjem e-recepta jer se kronična terapija koja je propisana na ponovljivi recept može podići u bilo kojoj ljekarni. Prije samog putovanja dobro je provjeriti postoji li važeći ponovljivi recept te koji je predviđeni datum ponovnog izdavanja lijeka – za svaki lijek koji osoba koristi. Također je dobro provjeriti je li kontakt liječnika obiteljske medicine ili njegove zamjene ispravan kao i radno vrijeme liječnika.

Dobro je znati da se u zemljama EU može nabaviti lijek za kroničnu bolest na osnovu pisanog papirnatog recepta od strane liječnika. Postoji mogućnost da lijek koji se koristi u Hrvatskoj nije dostupan pod tim nazivom u drugoj zemlji EU. Tada se na recept izdaje lijek koji je istog sastava ali drugog imena. Recept mora biti pravilno ispunjen i ispravnog datuma. Lijek se mora platiti.

Kako bi se izbjegle neugodnosti za vrijeme putovanja izvan Hrvatske, kronični bolesnici bi trebali sa sobom uzeti lijekove u količini koja je dostatna za trajanje putovanja i još par rezervnih doza. Za svaki se slučaj treba ponijeti i medicinska dokumentacija. Ako je lijekova puno i uzimaju se u različito vrijeme, nije loše za vrijeme puta koristiti dozatore za lijekove kako se ne bi zaboravila uzeti terapija. Sami se lijekovi trebaju nositi u originalnoj ambalaži, po mogućnosti u ručnoj prtljagi kako bi bili pri ruci. Isto se odnosi i na medicinsku dokumentaciju. Ako osoba koristi lijekove koji se moraju skladištiti pri nižim temperaturama, kao što je inzulin, prije samog putovanja potrebna je konzultacija sa specijalistom o transportu lijeka.

Kada razmišljamo o pripremama za putovanje, veliki nas dio veseli – izbor odjeće, destinacija, restorana, plaža. No ne smijemo zaboraviti da putovanja s djecom mogu biti stresna ukoliko dođe do nepredvidivih nezgoda. Puno je avantura, od jednostavnih padova i ozljeda, uboda,opeklina do prehlada i viroza, koje mogu pokvariti ili skratiti vrijeme puta. Kako se ne bi doveli u situaciju da usred noći tražite dežurnu ljekarnu zbog analgetika ili antipiretika, neke je lijekove dobro nositi sa sobom.

Pojava temperature u gluho doba noći može se ublažiti lijekovima za snižavanje temperature i bolova – za dječju populaciju to su paracetamol i ibuprofen u obliku sirupa ili čepića. Važno je znati djetetovu kilažu kako bi se pravilno odredila doza. Ukoliko niste sigurni, dobro je upitati ljekarnika za savjet.

Ljetne viroze često su praćene začepljenim nosom, grloboljom ili kašljem. Zbog toga bi bilo dobro sa sobom ponijeti sprej ili kapi koje sadrže dekongestiv i sprej s morskom vodom za higijenu nosne sluznice. Kod grlobolje koja nije praćena visokom temperaturom, olakšanje mogu donijeti sprejevi ili pastile za grlo, uglavnom na biljnoj bazi jer se radi o dječjoj populaciji. Na bol se može utjecati i analgeticima. Kašalj može biti produktivan ili suh, a biljni sirupi ga mogu ublažiti ili olakšati iskašljavanje.

Proljev i povraćanje za vrijeme putovanja mogu se ublažiti uporabom probiotika, ORS otopina, kontinuiranom rehidracijom.  Ako dijete pati od bolesti putovanja, mučninu i povraćanje je bitno prevenirati već opisanim metodama.

Važno je naglasiti da visoka temperatura, jaki bolovi, apsolutna iscrpljenost djeteta traže konzultaciju s liječnikom.

Ozljede nastale u igri – ogrebotine, žuljeve, manje rane, ubod ježa, opekline od meduza, opekline od sunca mogu se rješavati dobrom pripremom putne ljekarne. Uz već prije nabrojane flastere raznih veličina, sterilne komprese, ljepljive trake i zavoje; nije loše u sadržaj putne ljekarne staviti i škarice i pincetu. Dezinfekcija rane antiseptikom je obvezna, a na raspolaganju je veliki broj sprejeva, krema i tekućina za čišćenje rane. Toplo-hladni jastučići mogu pomoći kod uganuća i otoka, ali i kod opekline od meduze.

Bitno je znati da se prilikom uboda meduze prvo treba isprati zahvaćeno područje morskom vodom. Time se ispire otrov s kože. Zatim se uklone komadići pipaka ukoliko ih ima. Nakon toga se područje opekline može grijati ili hladiti oblozima kako bi se smanjila bol. Ovisno o vrsti meduze, nakon ispiranja morske vode može biti potrebno i isprati opeklinu octom. Samu iritiranu kožu se nakon prestanka boli može mazati gelom ili masti koja sadrži antihistaminik, ili pripravkom s dekspantenolom ili aloe verom. Ubodi na licu ili području genitalija zahtijevaju intervenciju liječnika.

Ubod ježa je još jedna od radosti prilikom kupanja u moru. Bitno je izvaditi sve iglice iz kože pincetom. Ako su dublje pod kožom, potrebno je omekšati kožu namakanjem u toploj vodi i pomoći si sterilnom iglicom. Nakon vađenja iglica, ozlijeđeno mjesto treba namazati antibiotskim gelom ili kremom koja sadrži antiseptik. Ukoliko bol ne prestaje ni nakon par dana, treba se javiti liječniku.

Ubodi insekata se mogu spriječiti nanošenjem sredstva za zaštitu od krpelja i komaraca. Pritom se treba paziti da sastav bude prilagođen dobi djeteta i da se ne nanosi na područje sluznica, oči i usta. Mjesto uboda potrebno je namazati gelom ili kremom protiv alergije, a ponekad je kod jačih reakcija potrebno i popiti antihistaminik. Jake reakcije ili otežano disanje razlog su za posjet liječniku.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika