Amoksicilinski osip: radi li se o alergiji na lijek?

Amoksicilin je antibiotik iz skupine penicilina koji se kod djece koristi u liječenju upale srednjeg uha, streptokokne upale grla i drugih bakterijskih infekcija. Kod 5-10% djece se tijekom uzimanja amoksicilina javlja osip. Često se zbog pojave osipa prekida terapija amoksicilinom te se dijete proglašava alergičnim na peniciline.

Kako izgleda amoksicilinski osip?

Amoksicilinski osip najčešće nastaje između petog i sedmog dana liječenja amoksicilinom, ali može nastati i dva tjedna od početka liječenja. Prema svom izgledu se naziva makulopapuloznim. Oblikuju ga crvenkaste blago uzdignute mrljice različite veličine i oblika koje se međusobno stapaju, a zahvaćaju trup, lice i vrat, te noge i ruke. Šake i stopala najčešće su pošteđeni osipa, ali se osip može proširiti i na cijelo tijelo i izgledati prilično dramatično za dijete i roditelje.

Koji je uzrok amoksicilinskog osipa?

Osip se javlja kod 5-10% djece koja su liječena amoksicilinom. Točan mehanizam nastanka amoksicilinskog osipa još uvijek nije do kraja razjašnjen. Osip se značajno češće javlja ako dijete amoksicilin dobije dok ima virusnu bolest, npr. mononukleozu. Učestalost tipičnog osipa kod djece koja su liječena amoksicilinom, a imala su mononukleozu, je oko 33%. Ova se pojava tumači promjenama imunološkog sustava uslijed infekcije Epstein-Barr virusom, a koje uzrokuju prolaznu pretjeranu reaktivnost na antibiotik. Ako se radi o tipičnom izgledu i kliničkom tijeku osipa, to znači da dijete najvjerojatnije nema alergiju na amoksicilin i da će u budućnosti moći uzimati lijekove iz skupine penicilina.

Kakav još osip može nastati zbog uzimanja amoksicilina?

Puno veći oprez je potreban ako se osip javi neposredno nakon uzimanja prve doze amoksicilina, osobito ako se radi o osipu tipa urtikarije (koprivnjače). Urtkarija je karakterizirana pojavom blijedih uzdignutih mrlja na crvenkastoj podlozi (poput opekline nakon kontakta s koprivom). Promjene na koži izrazito svrbe, a tipično nestaju u roku 24 sata i pojavljuju se na drugim dijelovima tijela. Urtikarija koja nastaje ubrzo po prvoj dozi amoksicilina je najčešće posljedica prave alergijske reakcije posredovane IgE protutijelima. Postoji visok rizik za ponovnu pojavu simptoma u slučaju iduće primjene lijeka, te za teže oblike alergijskih reakcija (anafilaktička reakcija).

Anafilaktička reakcija

Alergijska reakcija na lijek se može očitovati promjenama na koži (crvenilo, svrbež, urtikarija), ali se ponekad mogu razviti i simptomi od strane drugih organskih sustava i teži oblik alergijske reakcije: anafilaksija. U slučaju otežanog disanja, otoka u području lica i usana, bljedila, mučnine, povraćanja ili gubitka svijesti, potrebna je hitna medicinska intervencija.

Prognoza i liječenje tipičnog amoksicilinskog osipa

U slučaju pojave tipičnog amoksicilinskog osipa koji se javlja između petog i sedmog dana liječenja, većina će liječnika prekinuti davanje lijeka, iako postoje podatci da će se osip jednako brzo povlačiti i ako se terapija amoksicilinom nastavi. Makulopapulozni osip blijedi i nestaje kroz 3-6 dana, iako se u prvim danima može pogoršati, bez obzira na prestanak uzimanja lijeka. U slučaju svrbeža preporučuje se uzimati antihistaminski lijek, a ponekad dolazi u obzir i primjena krema koje sadrže kortikosteroide.

Je li potreban pregled alergologa?

Ukoliko postoji anamnestički podatak o osipu tipa urtikarije koji se javio neposredno nakon uzimanja lijeka ili su se javili drugi znakovi anafilaktičke reakcije, treba dijete uputiti alergologu kako bi se utvrdilo postoji li preosjetljivost na amoksicilin. U tom slučaju do pregleda alergologa treba strogo izbjegavati antibiotike iz skupine penicilina, a treba biti oprezan i s lijekovima iz skupine cefalosporina zbog moguće križne reaktivnosti.

Koji je još mogući uzrok osipa tijekom liječenja amoksicilinom?

Pojava osipa tijekom terapije amoksicilinom ne mora uopće biti povezana s uzimanjem ovog lijeka, čak i ako se radi o urtikariji. Naime, makulopapulozni osipi su dio kliničke slike mnogih virusnih bolesti, a čak i urtikarija se najčešće javlja u tijeku virusne bolesti nevezano za uzimanje bilo kakvog lijeka. Kod djece s osipom koji se javi tijekom uzimanja amoksicilina, u oko 90% slučajeva alergološkom obradom se isključi preosjetljivost i ta djeca mogu dalje normalno uzimati lijekove iz ove skupine.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika