Tablete protiv alegrije – koliko se dugo mogu uzimati?

Poštovani,
već tri godine koristim tablete protiv alergije Dasselta (po jednu dnevno). Povremeno koristim i Dymista sprej kada mi se simptomi pogoršaju. Pokušala sam se nekoliko puta u različito doba godine “skinuti” sa Dasselta tableta, ali svaki put kad ih prestanem piti za nekoliko dana počnu mi suziti oči i curiti i peči me, te svrbjeti nos. Obzirom na navedeno moje je pitanje: koliko se dugo bez prestanka mogu uzimati Dasselta tablete? KOja mi je akternativa?
Zahvaljujem na odgovoru. Srdačan pozdrav!

27.10.2023

Odgovara

Olgica Velkovski Škopić, mag. pharm.

Poštovana,
Dasselta (desloratadin) je lijek koji se koristi za liječenje simptoma alergijskog rinitisa i urtikarije (alergijskog osipa). Kako navodite da koristite i Dymistu prema potrebi, pretpostavljam da se radi o alergijskom rinitisu. Samo dugotrajno uzimanje za vrijeme trajanja alergijske reakcije je dozvoljeno. Lijek nema zabilježenih čestih nuspojava i interakcija s drugim lijekovima, pa je i ste strane siguran za dugotrajno korištenje. Oprez treba imati kod konzumacije alkohola jer se pokazalo da desloratadin može pojačati štetne učinke alkohola u organizmu.
Niste napisali koji je razlog dugotrajnog uzimanja Dasselte, t.j. na što ste alergični. Ukoliko je alergen nešto što imate u svojoj okolini kontinuirano i ne možete ga izbjeći, a bez lijeka se javljaju neugodni simptomi alergije, dugotrajno uzimanje Dasselte je opravdano.
Podizanjem imunološkog sustava, može se smanjiti odgovor na alergene i potencijalno smanjiti potreba za uzimanjem lijekova protiv alergije. Najučinkovitiji u tom segmentu pokazali su se dodaci prehrani koji sadrže kvercetin (ima ga u crvenom luku, zelenom čaju, cvjetači, brokuli) ili kurkumin (sastavnica kurkume); probiotike, vitamine C i D, kozlinac; tinktura koprive te ulje crnog kima.
Srdačno,

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika