Glavobolje

Pozdrav iman 28 godina i vec duže vrijeme iman nenormalne glavobolje toliko da više tablete ne pomažu vibrira mi cila glava od boli.. bol se javi kako na kojem mjestu prvo kraj sljepocnica nekad na celu onda iza a nekad sve odjednom i jos me onda pocne uho bolit i zujit u njemu…mozete li mi dat koji savjet sta po tom pitanju napravit…

7.3.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovani hvala Vam na pitanju. Glavobolja je definirana kao bol koja proizlazi iz glave ili gornjeg dijela vrata i predstavlja jedan od najčešćih simptoma u medicini. Procjenjuje se da 7 od 10 osoba ima jednu glavobolju svake godine. Intenzitet glavobolje može jako varirati, ponekad su i blage, ali ponekad mogu uzrokovati jake bolove te time onemogućavati osobu u obavljanje dnevnih aktivnosti. Bol potječe iz tkiva i struktura koje okružuju lubanju ili mozak , jer sam mozak nema živaca koje prenose osjećaj boli (bolna vlakna). Tanki sloj tkiva koji okružuje kosti, mišiće, sinuse, oči i uši, kao i tanka tkiva koja prekrivaju površinu mozga i leđne moždine (meninge), arterija, vene i živaca mogu biti nadraženi i uzrokovati glavobolju. Ponekad je teško opisati simptome glavobolje, ali neki uobičajeni opisi uključuju osjećaj stiskanja, probadanja, tupe boli, lupanja.
Simptomi se mogu javljati stalno ili u epizodama. Bolovi mogu biti locirani i na jednom dijelu lica ili glave, ili generalizirani zahvaćajući cijelu glavu. Tegobe nastaju spontano ali mogu biti i isprovocirane nekim čimbenicima poput tjelesne aktivnosti, stresnih situacija i slično.
Glavobolja se može pojaviti kao izolirana epizoda ili može biti kronične prirode. Ako glavobolje traje više od 15 dana u mjesecu tijekom razdoblja od tri mjeseca govori se o kroničnoj glavobolji. Osobe koje boluju od kronične glavobolje trebali bi konzultirati svog liječnika zbog dijagnostičke obrade ali i liječeonja. Većina glavobolja, iako neugodne su bezopasne i reagiraju na jednostavne mjere. Vrlo su česta i većina ljudi iskusit će jednu ili više glavobolja tijekom života.Moj savjet bi bio da se javite svom liječniku obiteljske medicine kako bdi započeli dijagnostičku obradu. Nadam se da sam Vam pomgla s odgovorom Želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika