Molim Vas za mišljenje za EEG nalaz

Poštovani,

Molim Vas za mišljenje za EEG nalaz: Niže do srednjevoltažna osnovna cerebralna aktivnost je frekvencije 10-11 Hz uz mjestimično intreponiran beta ritam. Reakcija vizualnog blokiranja posljedično slabo izražena. Mjestimično se lijevo frontocentrotemporalno interponiraju sporiji valovi frekvencije 6-7, 5-6 Hz do 50 uV. Na HV I FS iste promjene. Nema paroksizma. EEG nalaz: dizritmički promijenjen lijevo frontocentrotemporalno.
Još čekam MR mozga. Poslana sam jer sam nekoliko puta u 5 godina imala napad s aurom. Kada gledam na internetu identično je aura izgledala kao kod migrene s aurom, Prvo je bilo u sredini zatim se prema krajevima širila i otišla, to je trajalo oko 20 min i imala sam visoku tlak uz to (180/110). Svaki puta se napad dogodio kada sam bila pod stresom. A zadnji puta sam imala jaku jednostranu glavobolju i uz to trnjenje lica (kao anestezija) na toj strani gdje bila glavobolja. Glavobolja je trajala 1-2 dana, a trnjenje 5-6 dana.

20.11.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Hvala Vam na pitanju. Elektroencefalogram (EEG) spada u elektrofiziološke metode koje detektiraju električnu aktivnost u mozgu. Živčane stanice komuniciraju putem električnih impulsa i aktivne su čitavo vrijeme, čak i prilikom spavanja. EEG pomoću površinskih elektroda bilježi aktivnost živčanih stanica. Promjene u EEG-u ukazuje na trenutnu jaču podražljivost mozga što se slikovito može shvatiti da povremeno struja između živčanih stanica teče ubrzano. EEG snimanje prikazuje trenutačnu funkciju, tj. aktivnost živčanih stanica, te se može mijenjati ovisno o stanju osobe kojoj se snima (neispavanost, umor, glad, uzimanje nekih psihotropnih lijekova, glavobolja i drugo). Zbog toga ista osoba u različitim stanjima može imati različit nalaz EEG-a.

Tijekom snimanja registriraju se valovi različitih frekvencija.. Alfa frekvencija se odnosi na valove koji se normalno javljaju kad smo opušteni, zatvorenih očiju, a blokira se pri otvaranju očiju. Prilikom otvaranja očiju normalno se javlja beta ritam. Paroksizmi koji se mogu vidjeti kod ljudi koji boluju od epilepsije kao znak prekomjernog izbijanja živčanih stanica kod Vas nisu prisutni. Osim beta ritma u EEG-u se mogu javiti i takozvani spori valovi frekvencije od 4 do 7 HZ i oni se kod zdravih osoba javljaju u otprilike 10% EEG snimke.

EEG je dijagnostička pretraga koja ima prvenstveno kliničko značenje u dijagnostici i praćenju epilepsije dok je u drugim neurološkim poremećajima manje specifičan i stoga klinički manje značajna. Vaš nalaz EEG-a nije sasvim sigurno razlog za brigu. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika