Može li cista biti uzrok migrene?

Radila sam MR Mozga radi jako čestih migrena i neke stvari mi nisu jasne na nalazu, pa ako biste mi mogli pomoći objasniti što one točno znače. Pokušala sam pronaći više o tome, ali bezuspješno.
Što znači sljedeće; Pojedinačni nespecifični točkasti T2/FLAIR hiperintenziteti u supkortikalnoj bijeloj tvari frontalno.
I također piše da imam malu cistu pinealne žlijezde AP promjera 5mm. Može li ta cista biti uzrok migrenama?

29.12.2021

Odgovara

prof.prim.dr.sc. Nataša Klepac dr. med., spec. neurolog

Poštovana, hvala Vam na pitanju. U osoba koje pate od migrena, pogotovo ako se one učestalo javljaju, komplicirane su s aurama i dugo traju mogu se naći promjene na MR-u mozga u T2 i FLAIR snimkama. Ove promjene se nalaze duboko u bijeloj tvari mozga i mogu predstavljati vrlo mala oštećenja mijelina koja ne moraju imati nikakve kliničke posljedice.  Pinealne ciste snajčešće nemaju kliničkog značenja i ostaju asimptomatske godinama. U 10% potpuno zdravih  osoba otkrivaju se slučajno na snimkama MR-a mozga. U dijela bolesnika ipak mogu biti povezane s glavoboljama. U asimptomatskih bolesnika preporuča se neuroradiološko praćenje u vidu MR snimki mozga jedan put godišnje. Svakako bih Vam preporučila da se s nalazom MR-a mozga javite svom neurologu te ukoliko imate učestale migrene razmotrite uvođenje farmakoterapije u smislu prevencije napada. Nadam se da sam Vam pomogla s odogovorom, želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika